"Не съм написал 200 страници труд, но не мисля, че такава задача е по силите ми”, каза още той

„Лично аз не виждам как можем едновременно да намалим данъците, да увеличим разходите и да балансираме бюджета. Не съм написал 200 страници труд, но не мисля, че такава задача е по силите ми”. Това заяви Асен Василев за „Събуди се”.

Той посочи, че от партията „Има такъв народ” са го потърсили преди около 10 дни. „Започнахме да говорим каква е икономическата политика, която е добре да се провежда. Можех да избера длъжност между министър на околната среда или вицепремиер по еврофондовете”, каза той.

Асен Василев: ИТН ми дадоха възможност да избера поста си в кабинета им

„За да може да се проведе икономическата политика през следващите 12 до 24 месеца, аз имам определени виждания и те са, че трябва да се води балансирана политика и основен фокус в нея да бъде спирането на всички течове в държавата. След което може да се премине към балансиране на бюджета”, допълни Василев.

„Основите ни различия са, че според мен трябва да се води балансирана политика - тази година да останем с текущия дефицит, който е предвиден, а при една евентуална актуализация допълнителните милиард и половина да бъдат заложени, така че да посрещнем COVID кризата, да се направи актуализация на пенсиите, да се заложат пари за бизнеса в случайна затваряне и да се заложат пари за здравеопазнавето”, посочи още той.

Тримата служебни министри отговориха защо не искат да са в кабинет на ИТН

Василев беше категоричен, че с „Има такъв народ” имат принципни различия за това каква трябва да е икономическата политика на страната.

„Ако има разбиране, че икономическата политика, която ние предлагаме и начинът, по който ние предлагаме да се провежда и има съгласие, че това е правилно, бихме обсъдили конструктивен вариант, с който и да е да се случват тези неща в България, защото те са важни”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.