Според бившият министър на вътрешните работи в момента няма готовност за подобна радикална стъпка

“Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не е дали, а кога”. Така бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов коментира темата за това ще събере ли ВСС достатъчно гласове за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

ЗА ГЛАВАТА НА ЕДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР: Ще бъде ли отстранен Иван Гешев? (ВИДЕО)

По думите му в момента няма готовност за извършването на толкова радикална стъпка, въпреки че основанията са налице. „Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не е съобразено с Конституцията и законите”, подчерта той.

Радев: Оставката на Гешев ще бъде в полза на гражданското общество

„На първо място имам известни резерви дали точно сега е моментът да се направи подобно искане. Но министърът на правосъдието няма избор, след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад за нарушения, които трябва да бъдат проверени. По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се събере”, заяви Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

Искането за предсрочното освобождаване на обвинител номер едно ще влезе като първа точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет още този четвъртък. 

Повече гледайте във видеото