Бурята се разрази снощи

Огромни ледени късове повредиха къщи и унищожиха част от реколтата в село Рогозен. Бурята се е разразила снощи със силен вятър и проливен дъжд. Стихията прекършила дървета, а до рано сутринта тежка техника разчистваше пътищата.

„Дойде изневиделица! Стъмни се и започна да духа силен вятър, да вали яко дъжд, после започна да пада лед”, разказа Ивайло Банчовски.

Ледените късове чупели прозорци и керемидите по покривите. „Всичко започна да се троши. По стаите валеше. Както валеше навън, така беше и вътре. Трагедия!” обясни Тони Методиев.

Поройни дъждове и наводнения в Западна България (ВИДЕО)

От всички 800 къщи в селото почти няма дом без поражения. Най-пострадали са тези в западната част на Рогозен, откъдето дошла стихията. Кметът твърди, че бедствието е можело да бъде предотвратено.

„Обади ми се човек, представи ми се като представител на Института по метеорология на БАН. Градоносният облак е бил установен. Знаела се е посоката му, но поради някакви технически причини ракетната площадка не е могла да сработи и ракетите не са излетели”, посочи кметът на Рогозен Пламен Кюковски.

Днес населеното място осъмна с изпочупени прозорци и покриви. През цялата нощ останаха затворени основни пътища към Враца и Козлодуй заради съборени дървета.

От Регионалната дирекция за борба с градушките уточниха за NOVA, че градоносният облак е бил обстрелван от седем площадки едновременно, като срещу него са изстреляни 160 ракети. Клетката обаче е била много голяма и не са успели да я разбият.