Това заяви съпредседателят на „Демократична България”

С констатация, че страната е в криза започна изказването на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов по време на първото заседание на 46-ия парламент.

„България е в криза. Най-очевидното проявление на този факт е, че ние от повече от година нямаме пълноценно нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие и такова, което се ползва с парламентарна подкрепа. Нямаме ясна формула за това как да съставим следващо управление”, каза той. 

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

Иванов отчете, че страната е изправена пред изключително сложни предизвикателства. Трябвало да се започне работа веднага по няколко от тях.

„На първо място - подготовката по задаващата се нова вълна на коронавируса. Това е изключително важно за нас. Още утре ще сондираме колегите какви мерки можем да вземем, без да чакаме излъчването на комисия по здравеопазване”, посочи съпредседателят на „Демократична България”. 

„На второ място е Планът за възстановяване и устойчивост.  Трябва да максимално бързо да осигурим неговото внасяне. Същевременно да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати, а ще се вложат в истинска модернизация на страната, в човешкия капитал”, добави Иванов.  

За бюджет на промяната се обяви още съпредседателят на „Демократична България” и призова работата по него да започне максимално бързо. „Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него ние трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за подобряване ефективността на публичните разходи”, уточни още той.

Тошко Йорданов: Този парламент е по-близо до това, което желаят българите

Кризата, в която е страната ни, Иванов отдава на корупционния модел в България, пуснал своите корени в „тоталитарния режим, в продължаващото влияние на службите и структурите на комунистическия режим”.

„Той е инкорпориран политически в това, което ние наричаме „Сарайския модел”. Има своето най-върхово проявление досега. Надявам се да остане и последно - в управлението на Бойко Борисов”, посочи още той.  

„Корупцията в България означава обсебване на държавната власт. Република означава публичност на държавната власт. Тя да се осъществява от името на народа чрез и за народа. Корупцията в България ерозира българския суверенитет в критична степен”, категоричен Иванов. 

Иванов е на мнение, че депутатите трябва да покажат, че няма безотговорни носители на публична власт. Това се отнасяло особено за главния прокурор. „Г-н Иван Гешев за поредно откриване на българския парламент не смее да се появи тук. Надявам се това да е израз, че той се подготвя да си подаде оставката”, каза съпредседателят на „Демократична България”.

ВСИЧКО ЗА СТАРТА НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК