Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия

Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия - обикновено увредени вътрешни органи. Това са установили изследователи от университета в Улм.

"Проследихме 250 пациента, 20% от тях имат увреждания на вътрешни органи", казва Доминик Букерт, главен лекар на специализираната лечебница за вторични последствия от COVID-19, засягащи белите дробове, сърцето и съдовете. 

Миокардит и задуха

Но и останалите пациенти не са без оплаквания. При тях не е установено увреждане на органи, но обикновено те издържат по-малко на натоварвания, отколкото преди болестта, обяснява Букерт, предава "Дойче веле".

Той разказва, че повечето пациенти, които посещават лечебницата, са на възраст между 40 и 50 години, главно мъже.

"Всъщност тези хора са относително здрави, нямат хронични заболявания", констатира главният лекар, който добавя, че сред пациентите обаче има и млади мъже на възраст около 20 години.  

Университетската клиника създаде още през февруари тази лечебница, която е и център за консултации при т.нар. пост COVID синдром. Лекарите, които работят там, се натъкват най-вече на възпаления на сърдечния мускул и на последиците от такива възпаления. "Сред тях са сърдечна слабост и прескачане на сърцето", казва Букерт. 

"При белодробните отклонения пък наблюдаваме най-вече увреждания на белодробната тъкан, в резултат на което възниква злокачествена обмяна на газове." 

Последицата е позната на много хора, прекарали такива заболявания: задуха. 

Потвърждение на известното досега

Резултатите, получени в Улм, се покриват с изводите, които и други германски клиники направиха при проучването на късните последствия от COVID-19, казва още главният лекар.