Междувременно започват и консултациите при президента

Започват консултациите при президента, с което се поставя и началото на политическата рулетка за ново правителство. В петък държавният глава ще извика при себе си парламентарните групи преди да пристъпи към връчването на първия мандат. По правило, първи на разговор при Румен Радев ще бъдат от „Има такъв народ”, които имат най-много депутати. Следват ГЕРБ-СДС, БСП и „Демократична България”. Пети на разговор ще бъдат от ДПС, а към края на деня е ред на „Изправи се БГ! Ние идваме!. Паралелно с това започват и политическите совалки между ИТН и останалите партии в Народното събрание, с изключение на ГЕРБ. Първият разговор ще е още утре, като веднага след срещата си с президента, от „Демократична България” сядат на масата на преговорите с хората на Слави Трифонов.

В изпратените покани от ИТН е записано, че целта е да се разговаря за бъдещето на страната и за сформирането на правителство. Във всяко писмо хората на Слави Трифонов са посочили и че „разчитат на конструктивен диалог”. Срещите ще са поотделно с всяка от формациите в Народното събрание в следващите три дни. На тях няма да се казва новото име на кандидата за премиер.

ИТН: Ще поканим на разговори всички без ГЕРБ

Рано тази сутрин партиите в парламента все още търсеха отговор на въпроса – кога и как са поканени от „Има такъв народ“ на преговори.

„За поканата научихме от медиите, иначе имахме неофициално обаждане”, каза Николай Хаджигенов, „Изправи се БГ! Ние идваме!“.  

„Не, нямаме покана за разговори. От медиите разбрахме, че от ИТН смятат да се обърнат към нас”, заяви Иво Мирчев от„Демократична България“.

Стоян Мирчев заяви, че и БСП е разбрала от медиите, че са поканени на разговор.

Малко по-късно поканите станаха факт „черно на бяло“. И бяха занесени в стаите на парламентарните групи, без тази на ГЕРБ-СДС.

„Необходимо е да ги запознаем с нашите идеи. С това, което ще правим конкретно, защото те твърдят, че нямат достатъчно информация”, коментира Филип Станев от „Има такъв народ“.

Антон Кутев: Очаквам правителство още с първия мандат на ИТН

От партията няма да седнат на масата за преговори със списък на ново правителство и с име на нов кандидат за премиер, защото първо чакали мандата от президента.

„Тук няма покани към никого да играем коалиционно или задкулисно. Тук поканата е да обсъждаме публично идеите и приоритети си. Ще видим от кого ще срещнем подкрепа”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Още преди да знаят кога и как къде ще преговарят, от „Демократична България” предупредиха, че ако дадат подкрепа, то тя може да е до време и ще зависи от това дали кабинетът изпълнява и техните приоритети.

„Ние имаме много важно изискване - ясно разграничаване на ИТН от ДПС. Неискане на каквато и да е подкрепа от ДПС. Не става въпрос за министри, ние не искаме да участваме с министри в това правителство”, заяви Иво Мирчев от „Демократична България”.

КОЙ ЩЕ ДАДЕ ПОДКРЕПА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО?:„Има такъв народ” ще търси диалог за нов кабинет

Министерски кресла нямало да искат и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Не желаем постове, позиции. Не желаем да участваме в парцелиране на властта. Най-важна е програмата, но също така са важни и хората, които ще извършват промяната”, заяви Мая Манолова.

На поканата ще се отзоват и от БСП. Но последната дума за подкрепа, ще бъде дадена от Националния съвет на столетницата.

„Ние сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация разговорите между ПГ са необходими и дори задължителни, за да намерим най-верния път и да не оставим страната без стабилно управление в следващите месеци”, каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на партията.

Останали без покана от ГЕРБ-СДС заподозряха заговор.

„Бъдете открити, а не да правите смешки и да обяснявате колко се мразите и после на консултации заедно. Ние ще гледаме мача. Успех”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

От ДПС също ще отидат на разговорите с „Има такъв народ", но не коментираха с каква заявка ще го направят.

А докато партиите се уговаряха за дни и часове, от служебния кабинет дойде призив.

„Надявам се, че партиите ще имат волята, мъдростта и желанието да работят в името на българските граждани, които са ги изпратили там”, заяви премиерът Стефан Янев.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК