Това стана ясно от брифинг

ГЕРБ-СДС няма да участва в консултациите при президента, обяви днес председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова на брифинг в парламента. 

Причините, които изложиха, са две. Първата - "Има такъв народ" не са ги поканили на разговорите с парламентарно представените партии. На второ място повториха тезата си, че държавният глава се е превърнал в разединител на нацията. 

ИТН при президента: Надяваме се останалите формации да надскочат партийните си цели

"За нас е чест да сме изолирани, разграничени от това, което се случва. Механичното съешаване на абсолютно различни като цели и идеологии политически сили, само и единствено движени от воля към власт.... Ние ще бъдем горди да сме опозиция на този политически конструкт", коментира Томислав Дончев.

Но причината не била само политическата изолация. "Г-н Радев разедини тежко българската нация. Той трябва да плати цената за това разединение на предстоящите президентски избори", подчерта Даниел Митов.

 

 

От президентството не коментираха решението на ГЕРБ. Отговориха от "Има такъв народ". 

"С това поведение ГЕРБ показват, че не подхождат сериозно по принцип и в момента към обстановката в държавата. Затова и ние предприехме правилния ход още вчера, да покажем, че това е единствената партия, с която няма да разговаряме. Видимо тяхното поведение е нарочно: "Ние сме сърдити заради собствените си грешки и ще ви гледаме сеира отстрани", заяви представителят на ИТН Станислав Балабанов. 

От партията на Слави Трифонов изолираха ГЕРБ-СДС, но сред поканените за разговори са ДПС, което пък не се хареса на "Демократична България". Затова те поставиха условие. "Ние ще настояваме ДПС да остане настрана от управлението, поне ако това управление по някакъв начин ще разчита на нашата подкрепа. Без това не може да се откъснем от корупционната отрова", категоричен бе Христо Иванов.

Радев към БСП: От вас зависи устойчивото парламентарно мнозинство

"Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който с медиен рекет е участвал във всичките три правителства на Борисов, не може да обвинява в корупция опозиционна партия като ДПС, която не е участвала във властта през целия този период", отвърна лидерът на Движение Мустафа Карадайъ..

ДПС споменават в такъв контекст името на Иво Прокопиев за втори път в рамките на два дни. Затова той излезе с открито писмо към тях. Бизнесменът застава в защита на медийната си група като заявява, че "в нормалната държава не става като в тоталитарната. Черното не става бяло, дори и ако се повтори 1000 пъти от парламентарната трибуна".

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК