Колко пари от Европа ще стигнат до страната ни?

„Част от инвестициите от Плана за възстановяване ще се влеят в директно в икономиката, което е краткосрочен ефект. Дългосрочният такъв ще дойде от производителността и потенциала на икономиката. Ще има инвестиции в уменията и дигитализацията. Това ще доведе и до по-високо благоденствие”. Това заяви в студиото на „Събуди се” вицепремиерът Атанас Пеканов.

„В ревизирания план имаме 56 инвестиционни проекта и 43 реформи, които са разделени в 4 основни компонента. Те са от части зададени от препоръките на Европейската комисия, но имат и истинско изражение в живота ни – реновирането на класните стаи ще позволи на децата да развиват уменията си и да използват пълния си потенциал. Инфраструктурните проекти ще помогнат на производителността на бизнеса. Друг проект с истинско изражение е този за медицинския хеликоптер. Проектът за ВЕИ мощности на покривите на къщите ще доведе до намаляване на сметките”, обясни Пеканов.

„В предишния план „Центърът за лечение на инсулти” беше в много малка форма. Сега той е доразвит и гарантира изграждането на 7 такива места в страната. Това ще гарантира по-бърза реакция”, добави вицепремиерът.

 

 

Пеканов обясни, че някои от добрите проекти от предишния план са запазени. Други са ревизирани, а трети са напълно премахнати.

Помощ за бизнеса

„Остава да намерим баланс между грантовете и кредитите. Аз разбирам притесненията на хората и трябва да се помисли как грантовата част да се увеличи”, обясни Пеканов.

Перото за София

„С екипа на кмета на София имаме различно виждане как трябва да се развива страната. До този момент прекалено много ресурси са се концентрирали към столицата. Проектът за метрото е важен и приоритетен, но ние търсихме начин средствата по него да се намалят. Не получихме разбиране от Столична община и намалихме средствата от друг план. Екипът на г-жа Фандъкова изрази мнение, че Планът на възстановяване не трябва да има за цел социалната и териториална кохезия. Но това не е така, защото още на 4 страница на регулацията се казва, че тя трябва да бъде подпомогната. Това значи, че регионалното развитие трябва да е балансирано. Нашата страна е една от тези, които имат много небалансирано регионално развитие и ние трябва да правим стъпки в тази посока”, каза Пеканов.

Целия разговор гледайте във видеото