Болниците на места са препълнени

Индонезия удължи санитарните си мерки със седмица до 2 август в опит да ограничи инфекциите с COVID-19, предаде Ройтерс.

Индонезия стана епицентърът на COVID-19 в Азия. Болниците на места са препълнени, особено на гъсто населените острови Ява и Бали, където намаляват запасите от кислород.

"Искам да благодаря на всички индонезийци за разбирането и подкрепата за ограниченията, които са в сила от 23 дни", каза президентът Джоко Видодо.

Той добави, че заразата, отнела живота на над 83 279 души, в това число 1266 само през последното денонощие, показва вече признаци на затихване. Броят на заетите легла в болниците и новите случаи на дневна база започват да намаляват, предаде ДПА. Въпреки това частичният локдаун ще бъде удължен.

Индонезия с нов черен рекорд: Над 21 000 новозаразени с COVID-19

Някои от мерките все пак ще бъдат смекчени. Разрешава се отварянето на традиционните пазари и ресторанти с външни части. Клиентите обаче ще разполагат само с 20 минути да се нахранят. Някои бизнеси като автосервизите например могат да подновят работа.

В районите, където разпространението на заразата е по-слабо, ще могат да работят фабриките с известни ограничения, както и моловете на 25 процента от капацитета си.

Източник: БТА