По думите му ваксините, които се използват в страната, предпазват и по отношение на Делта варианта

Изминалата седмица е била последната спокойна за епидемичната ситуация у нас. Това заяви за NOVA консултантът по ваксинации на столицата - проф. Тодор Кантарджиев. По думите му от тук нататък ще се регистрира ежедневен ръст на заболелите. На този фон продължават споровете трябва ли да има рестрикции за неваксинирани и задължителна имунизация за определени професии.

Според проф. Кантарджиев от тази седмица базовото репродуктивно число расте за първи път от месеци и вече всеки 1000 заразени предават инфекцията на още 1025 други. Именно заради това сега бил най-подходящият момент за имунизиране, дори на децата. Ситуацията ще остане под контрол още няколко седмици, в които не се налага затягане на мерките, смята бившият директор на Националния център по заразни болести. Случаите на Делта варианта у нас обаче започвали застрашително да нарастват.

„Нека хората да се срещат с приятели, да посещават публични мероприятия, разбира се - на открито. На закрито - там, където има много хора в близък контакт - да се носят маски. Ако спазваме тези неща, ще забавим разпространението на Делта варианта”, коментира професорът.

Ръст на новозаразените с COVID-19

А до есента здравната ни система трябвало да се готви усилено за нов натиск. След свикване на кризисния щаб в Бургас, план начертаха и в софийска област. Определени са четири лечебни заведения, които да посрещат болните в първата фаза на вълната. Тепърва обаче ще се търси решение за недостига на линейки и спешни медици.

„Изключително трудно ще им бъде. Те ще трябва да извозват болните от домовете до болничните заведения и след излекуването обратно ще трябва да ги върнат до домовете им”, каза Радослав Стойчев, областен управител на Софийска област.

Натискът към болниците можел да се избегне само с масово имунизиране в следващите няколко седмици, твърди проф. Кантарджиев.

„25 ваксинирани българи - спасен един български живот. Нека децата, навършили 12 години, да бъдат ваксинирани. Задължително деца с хронични заболявания, особено белодробни”, коментира още бившият директор на Националния център по заразни болести.

"За" и "против" въвеждането на ограничения за неваксинирани

Според последните проучвания едва 5% от хората не получават защита след имунизиране.

„Могат да не реагират на ваксината и да се разболеят, могат да пренасят вируса, но няма нито да се разболеят тежко, нито ще им трябва болница”, твърди професорът.

А на прага на четвъртата вълна продължават дебатите нужни ли са ограничения за неимунизирани. От бранша на заведенията се обявиха твърдо против ваксинирани да имат повече социални привилегии.

 „Поредният опит за дискриминация на нашия бранш. Само в нашите обекти ще се изисква персоналът да е ваксиниран и да се пускат ваксинирани клиенти”, заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Повече права за ваксинираните на този етап у нас няма как да има без промени в закона, категорични са адвокатите по медицинско право.

„Ваксината срещу коронавирус е все още сред тези, които са препоръчителни. Не може да въвеждаме рестрикции или допълнителни изисквания спрямо някой за нещо, което е препоръчително за цялото общество”, обясни адвокат Мария Петрова.

Обществото също е разделено по темата, показа анкета в сайта ни. 70 на 100 от българите не одобряват само имунизираните да имат достъп до обществени места, срещу 30 на 100, които подкрепят тези ограничения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК