Документален разказ на Ана Мария Конова

Какво е чувството да прекараш 4 дни в бурно море, на палубата на американски боен кораб? Анна-Мария Конова ни разказва за едно невероятно приключение. 

„Получихме покана, отправена до NOVA, че имаме възможността да се качим на борда на кораба „Рос" по време на учение. То се осъществява от 1997г. В началото всичко ми беше много странно. Свикнах с обстановката след няколко дни", разказа журналистът. По думите й е имало строги правила, които е трябвало да спазват.

300 куршума за няколко секунди и целта вече е поразена. Тези моряци служат в американските военноморски сили, а стрелбата е част от най-мащабното учение на НАТО и Украйна - „Морски бриз“, проведено наскоро в Черно море    

Участие за пореден път в него взимат и моряците от разрушителя „Рос”. Корабът е  многоцелеви, бърз и маневрен. Първата си мисия изпълнява през 1997 година. Той е  предназначен за борба с подводници и самолети. Използва се за разузнаване и патрулиране.

От кораба могат да се изстрелват и ракети „Томахоук“ . С тях могат да се поразяват въздушни обекти на разстояние до 2500 км от точката на атаката.

Корабът следва точно определен курс. За да видим как се случва това, се качваме на най-високата му точка – мостика.

И макар машината да е оборудвана с всякаква техника, в момента в който отплава навътре в морето, връзката с външния свят се ограничава до минимум. 

Какво още видя екипът ни - гледайте във видеото.