Крехкото примирие между партиите се взриви след интервю на Петър Илиев

Съставянето на кабинет е на ръба. БСП с ултиматум към „Има такъв народ”, а „Изправи се БГ! Ние идваме!” отказаха да подкрепят предложения кабинет! „Демократична България” ще вземат решение утре.

Трифонов: Не ползвайте Петър Илиев за причина да не подкрепите кабинета на ИТН!

До разрива се стигна след ексклузивно интервю на номинирания за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев в ефира на NOVA. Думите му буквално взривиха крехкото примирие между "Има такъв народ" и трите партии, от които чакаха гласове. Слави Трифонов реагира във Facebook. Отказаната подкрепа нарече предателство. А трите партии - играчи на статуквото.

Близо 48 часа преди да се гласува проектокабинета на „Има такъв народ” в пленарна зала, въпросителната дали той ще получи подкрепа става все по-голяма. Началото беше поставено в студиото на NOVA с ексклузивното интервю на Петър Илиев. В него той категорично заяви, че атаката срещу него е координирана от задкулисието. Отрече обвиненията в плагиатство. Подчерта, че цялата партия и лично лидерът й стоят зад кандидатурата му. И че не очаква да има промени в предложения състав на кабинета. 

Петър Илиев: Прави се опит за медийното ми тричане

Поредица от номинации. От правосъден министър, през вътрешен, до вицепремиер. И десетки твърдения и контра твърдения бил ли е и обмислян за премиерския пост. Илиев е категоричен - няма връщане назад, нито разколебаване, нито отказване. А зад атаката срещу него, юристът вижда користни цели.

„Прави се опит за медийното ми тричане, преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието. Кой се страхува от Петър Илиев, ако стане вътрешен министър, кой се страхува, ако стане вицепремиер по сигурността? Моят ангажимент към Слави Трифонов и ИТН е ангажимент на мъжката дума, аз ще го изпълня до момента, в който мога да бъде полезен. Към момента аз съм полезен за тях”, обясни Илиев. Затова и отговори с контраудар на критиките на Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" ще гласува против предложения от ИТН кабинет (ВИДЕО)

„Това да коментирам защитници на „Мултигруп” от онова време или защитници на избягали подсъдими в чужбина – това е тема, за която е по-добре да питате тях”, каза още Илиев. Той коментира и обвиненията за плагиатство. Пред NOVA в събота доцент Наталия Киселова обясни, че е видяла своите текстове в книгата на предложения за вицеприемер. 

„Стоя зад всяка дума в моята книга, с изненада разбрах в деня на връчването на мандата, че някой има проблем с тази книга. Минали са 6 години от тогава, ако някой казва, че има правен спор с друг, той се решава в съда”, посочи кандидатът на ИТН.

Петър Илиев отрече да е бил част от масонски ложи, както и да е имал близки контакти с висши магистрати. Оценява себе си по резултатите, които постига като юрист.

Интервюто му предизвика лавинни реакции сред другите политически партии. Те определиха поведението на Илиев като арогантно и смущаващо. От БСП поискаха кандидатурата му да бъде сменена. В противен случай подкрепа за кабинет на "Има такъв народ" няма да дадат. Позицията оповести лидерът на партията Корнелия Нинова, а официално решението трябва да вземе Националният съвет. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" заявиха - подкрепа няма да дадат. А проблемът не бил до отделната личност, а до механизма, по който е сглобено проектоправителството.

След 2 часа разговори в парламента, „Изправи се БГ! Ние идваме!” решиха какво да направят в пленарната зала в сряда.

„Ще гласуваме три пъти против – кабинет, структура на Министерски съвет и персонален състав”, каза Мая Манолова.

Така подкрепа за кабинета на „Има такъв народ” няма да бъде дадена. Обрат не се очаква, независимо дали ще има промяна в състава на Министерския съвет и конкретно името на  Петър Илиев.

БСП: Няма да подкрепим кабинет с Петър Илиев в него (ВИДЕО)

„Тук проблемът не е ад хомине – не касае личността на конкретния човек, а механизма, по който въобще е сглобено това правителство. По наше мнение той е дълбоко грешен”, посочи Николай Хаджигенов.

„Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да е параван на сянката на ДПС и ГЕРБ и не получихме ясни и категорични гаранции, че това няма да е така”, каза още председателят на парламентарната група. Другата основна причина е липсата на коалиционно споразумение.

„На мъжка дума и на юнашко биле няма как да гарантираме на нашите избиратели сигурността на поетите ангажименти”, категоричен бе Арман Бабикян.

БСП, които имаха сходни мнения по доста политики с тези на „Има такъв народ”, също може да не подкрепят правителството начело с Пламен Николов. Причината е Петър Илиев.

 „Без това да е натрапчиво и без да оказваме натиск, бихме искали мандатоносителят „Има такъв народ” да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи”, поиска Корнелия Нинова.

Въпреки че БСП са работили с Петър Илиев и той е писал техни жалби до Конституционния съд, социалистите не са убедени, че той е точният човек.

„Има разлика между това да си добър юрист и да си кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи. И днешното му интервю, отново казвам, е смущаващо за нас”, добави Нинова.

Окончателното решение на БСП ще бъде взето утре на Националния съвет на партията. „Демократична България” ще решават утре. Но днес в социалните мрежи Ивайло Мирчев написа:

"Гледах Нова. Не, нищо няма да коментирам, защото още се смея. Но... "ПОДЧЕРТАВАМ - пълно шес!"

Коментарът от "Има такъв народ" дойде по обичайния начин - през Facebook профила на Станислав Трифонов. Първият беше малко след интервюто на кандидата за вицепремиер. В него се заявява, че отказана подкрепа ще е предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото.

Часове по-късно, провокиран от партийните реакции, Трифонов пусна втори пост. 

"Съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината", така Трифонов разчита думите им. А на „Демократична България“, „Изправи се! БГ!“ и БСП казва, че Петър Илиев е поводът, а причината за поведението им е, че са играчи от статуквото. И завършва - "Ами, добре, хайде да видим какво ще стане!"