Това каза президентът след инспекция на границата с Турция

Не може да се отнасяме по безотговорен начин към българските граждани. Това обяви президентът Румен Радев, който заяви, че очаква отговорност от политическите партии относно актуализацията на бюджета.

„Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Разбира се, че ще има настояване. Това е основната причина за свикването на Консултативния съвет за национална сигурност. Има важни и тревожни въпроси, които изискват актуализация на бюджета. Не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза без финансова и социална подкрепа. Няма как да стане”, добави Радев.

Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

„Опитът да се сформира правителство на малцинството, без коалиция, без широка парламентарна подкрепа - катастрофира. Явно ни е трудно... Нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация”, призова държавният глава. 

Относно напрежението в парламента от последните дни и декларациите на партиите, Радев беше лаконичен: „Мисля, че тук по-правилна и адекватна оценка биха дали психолози”. 

Според него е крайно време е партиите да осъзнаят своята отговорност. „Служебното правителство доказа, че е възможно единодействие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление, не виждам готовност партиите да следват този успешен модел. Крайно време е да оставят настрана своите идеологически предубеждения и да намерят верния цивилизован тон един към друг и да постигнат съгласие и единодействие”, добави той.

Държавният глава каза, че ще прецени кога и на кого да връчи третия мандат, когато чуе идеите на партиите за съставяне на правителство и докато не види ясен ангажимент на Народното събрание. „От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос. Планирам да направя консултации”, обясни той.

Той коментира и подкрепата на Слави Трифонов за негов нов президентски мандат. „Очаквам подкрепа от всички почтени българи и организации, които искат да работят за трайна и устойчива промяна”, допълни той.

Словесни престрелки между партиите в кулоарите на парламента (ОБЗОР)

С думите, че всяка партия е длъжна да защити претенциите си за упражняване на властта със свои собствени управленски кадрови решения, държавният глава коментира лансираната идея на БСП служебният кабинет да стане редовен, ако от столетницата получат третия мандат.

„Служебното правителство не е излъчено от партии. То е излъчено с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите. Те са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да вземат кадрови решения. Нашите партии могат да ни предложат много в това отношение. Нека им дадем шанс, но времето изтича”, категоричен е той.

Парламентът гласува оттеглянето на Пламен Николов

Радев каза още, че не иска да говори за нови избори преди да са се изчерпали всички опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа. „Дали изборите ще бъдат 2 в 1? Мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел. Няма как този парламент, ако реши да си тръгва, да го направи, без да насрочи президентски вот - това вече би било конституционна криза”, уточни Радев. 

 

 

Румен Радев обиколи и цялата турска граница - и по въздух, и по земя. Той провери каква е ситуацията на фона на увеличаващата се мигрантска криза. според него пропуски има и те трябва да бъдат отстранени. Част от тях са компрометирани участъци в оградата по границата с Турция, за поправката на които се търсят средства. Друг проблем е неработешата на места интегрирана система за видеонаблюдение. Според "Гранична полиция" на този етап  има достатъчно служители по границата ни с Турция, но това не означава, че и за в бъдеще ще бъде така. 

Репортер: Димитър Иванов