Групата на ИТН напусна пленарната зала преди гласуването за оттеглянето на проектокабинета „Николов"

Напрежението, възникнало в пленарна зала в четвъртък сутринта, се пренесе и в кулоарите на парламента, където словесните престрелки между партиите продължиха. Групата на „Има такъв народ" напусна залата преди дебатите и гласуването на оттеглянето на проектокабинета „Николов".

Минути по-късно бившият вече кандидат-премиер направи коментар. „Всеки има право на волеизявление. Просто при тези условия не желая да приема мандата”, заяви той.

„Казусът е ясен и няма да участваме в този цирк. Не бягаме от нищо”, каза Ивайло Вълчев от ИТН.

От ГЕРБ обвиниха партията на Слави Трифонов за създалата се извънредна ситуация.

„Хората, които забъркаха тази каша, избягаха от зала. А председателката на парламента дезертира от задълженията си", каза Даниел Митов.

Тошко Йорданов за депутати от ДБ и ИБГНИ: Всичките са овъртолени като свински черва

Тошко Йорданов отговори на атаките и заяви, че за тях казусът е приключен с молбата на Пламен Николов за отказ от номинация за премиерския пост.

„Заявихме отдавна, че ако нямаме подкрепа от другите две партии, няма да предложим кабинет. В името на това, че си имат мнозинство, да си вземат решение. Толкова е просто. Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше "шефе". Мая Манолова беше в БСП и викаше: „Дайте шанс на Орешарски". Гласува за Делян Пеевски с едната си ръчичка, с която натисна бутона, за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят", каза заместник-председателят на "Има такъв народ".

Хаджигенов: Не може няколко сценаристи да правят целия народ на маймуни

А един от съпредседателите на „Демократична България” направи признание. „Исках да гласувам за правителство в първия мандат. Питате ли ме в какво психологическо състояние съм? Исках да се подкрепи първият мандат, защото това беше изборът на хората”, заяви Атанас Атанасов.

Темата за третия мандат излезе и днес на дневен ред.

„Волята на кандидата за министър-председател е да се откаже. Въпрос на отговорност от страна на политическите сили е час по-скоро това решение да бъде гласувано, за да отворим пътя към третия мандат и да дадем шанс на България да има работещ, редовен кабинет”, категоричен бе Явор Божанков от БСП.

 

 

„Трябва да започнем структуриран разговор на политически преговори, както и да излъчим правителсто и то за ограничен период от време от 6 до 8 месеца”, каза Христо Иванов

„Отговорността вече наистина е на „Демократична България”, Манолова и останалите партии. Положихме всички усилия”, каза Филип Станев от ИТН.

Манолова: Смятам, че все още има мостове, които не са изгорени и не всичко е загубено

От „Изправи се БГ! Ние идваме!” направиха и друг прочит, свързан с ГЕРБ, ДПС и третия мандат.

„Вече опираме до гласовете на ДПС, за съжаление, и на ГЕРБ”, каза Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!” 

„Ако ни поканят на разговори, ще преценим дали да участваме в такива”, заяви Хамид Хамид, ДПС.

Своят анализ на ситуацията в парламента направи и председателят – Ива Митева. „Всеки се опитва да играе неговата игра и аз няма да участвам в тази игра”, каза тя.

Ако и третият мандат не бъде успешен, у нас ще има нови предсрочни избори.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК