Вижте какви са те

Румен Радев с ултиматум към партиите в парламента. Държавният глава обвърза връчването на втория мандат за съставяне на правителство с актуализацията на бюджета. В Елхово държавният глава поиска парламентът да насрочи и президентските избори.

Радев: Опитът да се сформира правителство на малцинството катастрофира

Какви са първите реакции на парламентарните партии след отправения от президента ултиматум?

„Убедена съм, че партия няма да подпише празен чек срещу неясни условия. Кой ще харчи тези пари? Как ще ги харчи? За какво ще се харчат? Когато има ясни разчети, господата министри да заповядат и ще говорим с парламентарните групи”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Трябва да има актуализация на бюджета. Апелираме да има такава в НС. Нямаме никакво разминаване, че подобно нещо трябва да се случи. Правим всички възможно да има стабилност и да се стигне до редовно правителство. Нека не гадаем кой какво би направил, това е право по Конституция на президента. Той е този, който ще вземе решене на кого ще връчи третия мандат”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

„Явно г-н президентът тепърва има намерение да провежда консултации и да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата”, посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

Извинение и благодарности през днешния парламентарен ден

„Ще чуя мнението на икономистите в нашия екип, с което по принцип съм запознат, но държа първо да прочета какво е казано, а не да коментирам върху преразкази”, коментира Ивайло Вълчев от ИТН.

„Очевидно служебното правителство аргументира, че трябва да се актуализира бюджетът. Ние ще обсъдим внимателно това, което са предложили и ще заемем позиция”, категоричен бе Христо Иванов от „Демократична България”.

„Най-после някой е решил да постъпи разумно. След като ние тук не се справихме с разума, се налага  президентът да се справи с това”, каза Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК