Към днешна дата не е създадена нито една от постоянните комисии

Парламентът работи вече три седмици, но не в основната си роля - на законодател. Към днешна дата не е създадена нито една от постоянните комисии. Над 30 законопроекта отлежават в деловодството на Народното събрание. След серията призиви в последните 48 часа вече има яснота кога депутатите ще излязат от тази ситуация. Разговорите между партиите кой кои комисии да оглави и така да се сложи старт на законодателната работа, вече започнаха. Очаква се всичко да е ясно следващата седмица.

До момента депутатите успяха да направят само 5 временни комисии. Сега на фокуса на депутатите е да съставят и постоянните. „Все още търсим пълно съгласие по техния състав. Другата седмица в сряда се надявам като точка първа да бъде съставянето на комисиите”, заяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

Радев: Опитът да се сформира правителство на малцинството катастрофира

След като бъдат сформирани и президентът, и министрите на финансите и икономиката настояват веднага да се разгледа актуализацията на бюджета.

„Тук имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата. Пари има, затова ние искаме санкция на парламента - тези пари, които ги има парламентът да се произнесе как точно да бъдат похарчени”, заяви министърът на финансите Асен Василев.

„В момента те трябва да си свършат работата. Тази работа е да приемат актуализирания на бюджетя. Има пари в държавата, само на база тяхното решение е въпросът дали тези пари можем да ги използваме всички ние”, каза министърът на икономиката Кирил Петков.

Реакции на парламентарните партии след отправения от президента ултиматум

От „Има такъв народ” обаче не са убедени, че бюджетната комисия трябва да се занимае веднага с промени във финансите на държавата. „Актуализация на бюджета се налага, когато разходите превишават приходите. Ние не сме в тази хипотеза в момента, тоест хубаво е да бъде добре обмислено за какво ще се прави актуализация”, смята Пламен Данаилов.

ДПС ще решават, след като законодателната дейност на парламента заработи изцяло, но искат повече детайли.

„Този бюджет трябва да бъде представен по някакъв начин. Беше редно финансовият министър да дойде в парламента и тук да го разкаже на парламентарните групи, може би преди да го внесе”, заяви  Петър Чобанов от ДПС.

„За” актуализация на бюджета са „Демократична България”. „Инфлацията и в европейски, и в български мащаб е по-висока от очакваното. Това означава, че приходите в бюджета са по-големи, но пък разходите на домакинствата също скачат”, посочи Владислав Панев от „Демократична България”.

Докато депутатите се готвят за комисиите, енергийният министър Андрей Живков даде пример за лоша инвестиция на парите на държавата според него – Балкански поток. На изслушването си пред депутатите той обясни, че проектът се изплаща твърде бавно. „Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 млрд.лв. ще се възвърне, това означава, че тя трябва да увеличи годишния приход грубо с 250 млн. лв.”, заяви министър на енергетиката Андрей Живков.

Това според него е причината за финансовото състояние на „Булгартрансгаз”. То се е влошило и задълженията на дружеството вече достигат са 2,16 млрд. лв. спрямо 287 млн. през 2019 г.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК