Този ден е посветен на смъртта на Божията майка

Днес е един от най-големите християнски празници – Успение Богородично. В Българската традиция денят е популярен като Голяма Богородица. Днес е и храмов празник на Троянския манастир.

Хиляди отидоха там, за да се помолят пред чудотворната икона на Богородица.

Една икона събира вярващи от близо и далеч вече няколко века. Иконата на Света Богородица Троеручица в Троянския манастир пожелала да остане на това място. Йеромонах от Света Гора на път за Влашко минал оттук в най-тежките дни на робство. Той носел със себе си и една чудотворна Богородична икона, дар за близките.

„Достигайки дотук, решил да продължи пътя си след кратка почивка, но по чуден начин, чрез препъване на коня, Света Богородица е показала, че иска да остане тук“, разказа йеромонах Стефан.

 

 

Чудотворната икона на Богородица в Троянският манастир напуска Божията обител само на този ден, за да стигне до мястото на първото чудо, оставило я в Орешак. За поредна година Петко Раденов е един от доброволците носещи иконата по време на шествието. Той сподели, че усещането да бъде част от събитието е смирение, като за него трябва да живеем в по-смирен свят, в който спасението е единствено вярата.

 

Пожеланията за смирение и здраве присъстваха в молитвите на хилядите хора посетили манастира на храмовия му празник.

„Изпитание и трудности винаги е имало и винаги ще има. Бог дава тези трудности, за да ни утвърди, за да ни направи по-силни и достойни за вечния живот на царството небесно“, заяви игуменът на Троянския манастир епископ Сионий.

Според монасите с повече духовност и вяра лесно ще бъдат преодолени трудностите, които ни съпътстват.

 

В троянското село Орешак продължава и традиционният панаир на занаятите, в който близо сто майстори от цялата страна показват своите произведения. Събитието води началото си още от втората половина на 18-ти век, когато край стените на Троянския манастир занаятчии от цялата страна са показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България.

Източник: БНР