Причината е информацията за двойно гражданство на министъра

От ГЕРБ поискаха незабавното отстраняване на министъра на икономиката Кирил Петков. Това обяви Даниел Митов, който заедно с депутати от партията, внесе в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

ГЕРБ пита противоконституционно ли е назначаването на служебното правителство

Причина за действията на ГЕРБ стана информация за двойното гражданство на Петков. „Въпросът е дали това гражданство е все още валидно и било ли е валидно към момента на неговото назначаване. Ако е бил с двойно гражданство в момента на назначаването му, означава, че е нарушена Конституцията”, посочи Митов.

„Незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, именно защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък, могат да бъдат обявени за нищожни. И това ще доведе до щети за държавата. Кой ще поеме отговорност? Имам въпрос: президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаване на министър Петков, че той е имал двойно гражданство?”, попита Митов.

МВнР пита Отава дали Кирил Петков има канадско гражданство

Според депутата не е възможно гражданство да се откаже с „простичка молба”. „Ако с молбичка, заверена пред нотариус, можеш да се откажеш от гражданство, то с реципрочна молба означава, че можеш да получиш гражданство. Това не се прави така. Гражданство се елиминира с акт на съответното правителство”, уточни Митов, който смята, че Кирил Петков все още е с канадско гражданство.

Той смята, че записите с насилието зад колоните на Министерския съвет са публикувани, за да се отклони общественото внимание. „Защото много скандалчета им се струпаха в президентството, струпаха им се много скандалчета и на другите, така наречени, протестни партии”, заяви Митов.  

Припомняме, че още миналата седмица Петков обясни, че казус няма, тъй като още преди да встъпи в длъжността на министър е подал молба за отказ от канадското си гражданство. Все още обаче не е ясно дали процедурата е приключила. 

Министерството на външните работи изпрати запитване до Канада за това дали Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност. Отговорът обаче все още се очаква.