Две области у нас са в „червената” зона

По- кратка, но по-силна четвърта COVID вълна с рекорд на заразени и починали българи. Прогнозата направиха математици на база темпа на развитие на пандемията у нас. На този фон все повече държави затягат контрола за влизащи от България.

За момента само две области у нас са официално преминали в „червената” зона - Бургас и Велико Търново. До дни обаче в тази зона се очаква да са и други градове като София, Пловдив, Пазарджик и Търговище. Расте и броят на приетите в болници пациенти, които приближават границата от 2500 за страната. Това, според здравните власти, е капацитетът на системата, без да се засяга лечението на други пациенти.

През почивните дни в столицата обажданията към Спешна помощ за пациенти с коронавирус надхвърлиха 100 - двойно повече от тези през последните няколко седмици. Расте и опашката от хора със симптоми пред кабинетите, казват лични лекари.

„В момента имам много повече пациенти между 20 и 40 години, отколкото през предишните вълни”, каза общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

COVID-19: Кое пази децата да не се разболяват тежко

А опитът на други държави като Щатите и Русия вече показвал значителен ръст при хоспитализациите и на деца, отчитат математици. 

„2-3 пъти повече деца влизат в болница. Може да се стигне до едно дете на ден на 100 хиляди да бъде приемано в болница”, каза математикът Лъчезар Томов.

Очакванията са пикът на четвъртата вълна да съвпадне с новата учебна година. А това за учениците може да означава оставане вкъщи.

„Ако гледаме тенденциите почти сигурно е, че ще трябва да бъде в условията на дистанционно обучение. Темпът на нарастване почти ни гарантира, че ще бъдем някъде малко преди или малко след пика на инфектиране”, каза пулмологът Александър Симидчиев.

Проф. Кантарджиев: До края на месеца броят на заразените с COVID-19 ще се удвои

У нас все още няма реална и действаща ваксинационна кампания, смята той.

„Ако продължаваме да правим това, което сега правим, ще имаме пикове - и този и следващ, защото нивото на колективната имунна защита е много ниско”, твърди Симидчиев.

Така, въпреки големия брой преболедували българи, експертите очакват по-кратка, но по-силна нова вълна на пандемията.

„Можем да очакваме рекорди, за съжаление. Тази вълна, която ще дойде, ако не е със специални мерки, ще бъде по-силна от предишната. Очаквам да има нужни над 1000 интензивни легла. Миналият път стигнахме рекорд около 800”, обясни Томов.

Учени: 13 участъка от човешката ДНК носят уязвимост към COVID

А за да не се претовари системата, от здравното министерство готвят нови правила за лечение на COVID пациенти в домашни условия. Лични лекари обаче са категорични, че не могат да правят посещения по домовете.

„Няма абсолютно никаква медицинска логика. Връщайки се от домашно посещение на пациент с коронавирус да се върнем в кабинета и да провеждаме профилактични прегледи. Не могат да се смесват потоците на здравите и на болните”, категорична е д-р Николова.

В новия пакет за домашно лечение на COVID-19 ще се включват и безплатни медикаменти и изследвания. Засега обаче от министерството не дават повече информация кога промяната ще стане факт.

Очаква се този седмица от Европейската агенция по лекарствата да излязат със становище трябва ли да се постави трета бустерна доза на вече ваксинираните хора.

Какво трябва да знаем за индийския вариант на COVID-19