Мерките в Бургаско няма да бъдат затягани на този етап

„В пет града в страната - София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, правим организация за ситуирането на имунизационни пунктове пред големи магазини. Хората, които ще се ваксинират, ще получат ваучери за пазаруване в магазина". Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е на посещение в Бургас заради заседанието на Областния съвет по здравеопазване. 

На срещата стана ясно, че мерките в областта няма да бъдат затягани на този етап. 

„Ако има мерки и те не се спазват изцяло, какъв е смисълът да въвеждаме нови. Ако сме казали, че заведенията трябва да работят на 50 %, а те работят на 150 и сега кажем на 30, това какво ще промени? Координацията между кметовете, Агенция по храните, полицията и областна управа ще доведе до това да увеличим броя на проверките”, обяви Кунчев.

Рекорден брой нови случаи на Делта варианта у нас

Ще бъдат увеличени и пунктовете за ваксинация в страната.

Кунчев смята, че Бургас ще се справи с повишения ръст на заболели, но контролът върху наложените вече мерки трябва да бъде затегнат.

„Имам впечатление за задържане на броя на болните, които имат нужда от лекарска помощ. Ако това се окаже трайна тенденция, регионът ще се справи със ситуацията”, поясни главният държавен инспектор. Той заяви, че предполага, че четвъртата вълна „няма да бъде толкова зловеща като предишните”.

Областният управител коментира, че плановите операции няма да бъдат отменяни.

COVID-19: Обстановката в три области у нас се влошава

Пет са вече „червените” области по разпространение на коронавируса от днес. Това са Бургас, Велико Търново, Търговище, Русе и Пловдив. В България вече няма нито една „зелена” зона и цялата страна е оцветена в жълто. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК