От „Пирогов” отчитат ръст при тежките случаи

Продължава да се покачва броят на пациентите с COVID-19, настанени в лечебни заведения. От най-голямата спешна болница - „Пирогов”, отчитат ръст при тежките случаи. Средната възраст на пациентите е паднала до 58 години, заяви директорът на спешната болница професор Иван Поромански.

Закритото през юни COVID отделение в „Пирогов” отново работи. В болницата вече са настанени 100 души, от които 10 интензивни. Ръководството е готово с план за още допълнителни легла. „Имаме възможност да разкрием около 250 легла”, каза проф. Поромански.

Шефът на "Пирогов": Нарастват тежките случаи на COVID-19

Наблюденията на медиците са, че се увеличават тежките случаи за сметка на средно-тежките. Средната възраст на пациентите е 58 години - по-ниска от предходните вълни.

„Като че ли самите болни, самите хора се умориха от тази пандемия и малко по-късно търсят медицинска помощ”, коментира проф. Иван Поромански.

Сред най-големите предизвикателства пред лечебните заведения остава набавянето на лекари и сестри за COVID секторите.

„Персоналът в тази пандемия, в тази обстановка -  в интерес на истината не достига. Правим обаче всичко възможно да създадем съответните екипи - това го подготвяме от месец юли. Основният недостиг е при медицинските сестри”, обясни още директорът на „Пирогов”.

6% от тестовете за COVID-19 за денонощието у нас са положителни

60% от персонала в спешната болница вече е ваксиниран. Не такава обаче е ситуацията за цялата страна. От Световната здравна организация препоръчаха спешно имунизиране на определени групи.

„Конкретно в България, тъй като темпът на ваксинация е много бавен, трябва да се ваксинират рисковите групи - възрастните хора, учителите, както и хората с професии, свързани с работа с други хора”, категоричен е д-р Скендер Сила от СЗО.

Последните данни показват, че ваксините не са на 100% ефективни срещу новия вариант, но ползите от тях надвишавали рисковете. „Въпреки че при новия вариант се виждат болни хора, които са ваксинирани, то те ще го изкарат по-леко от неваксинираните”, добави д-р Сила.

18-годишен младеж с COVID-19 почина във Велико Търново

Страховете на българите за възможни усложнения след поставяне на препаратите били неоснователни.

„Страничните ефекти са главоболие, болка на мястото на инжекцията, някои могат да имат и други болки. Такива като загуба на кръв, проблеми със сърцето, са толкова редки, че няма никаква логика в това да не се ваксинираме”, смята още представителят на СЗО.

Все още няма категорични доказателства нужна ли е трета бустерна доза от препаратите, както и дали смесването на различни видове ваксини дава по-голям имунитет, смятат от Световната здравна организация. 

Областите у нас, попадащи в червената зона - с над 250 заразени на 100 хиляди - продължават да са 10. Очаква се от понеделник още няколко да преминат този праг, сред които и София.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК