При него човек, въпреки че има завършен имунизационен цикъл, се заразява с COVID-19

В изключително редки случаи може да се стигне до т.нар. "ваксинален пробив" - когато човек, въпреки че има завършен имунизационен цикъл, се заразява с COVID-19, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Предпоставка за това е разпространението на нови, по-агресивни варианти на вируса, какъвто е "Делта" вариантът. Четирите одобрени в ЕС ваксини надеждно предпазват от тежко протичане на коронавирусната инфекция и хоспитализация.

Колко от ваксинираните и преболедувалите могат да се заразят отново с COVID-19

"Делта" вариантът на коронавируса се разпространява значително по-бързо от всички известни до момента варианти. Това означава, че един заразен човек предава инфекцията на много повече хора. Спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията са единственият начин да се предпазим от COVID-19.

Ръст на новозаразените и починалите от COVID-19 у нас

За да защитим себе си и близките си от COVID-19 трябва да се спазват противоепидемичните мерки - честа дезинфекция, спазване на физическа дистанция и носене на предпазна маска. От МЗ призоваха хората да се ваксинират, тъй като единствено ваксинацията предпазва от тежко протичане на заболяването. Всяка поставена ваксина срещу COVID-19 е крачка към преодоляване на пандемията. Колкото повече хора се имунизират срещу коронавирусната инфекция, толкова по-защитено ще бъдем обществото, допълниха от пресслужбата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК