Данните бяха посочени от проф. Кантарджиев в "Здравей, България"

„Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000, но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от ваксинираните могат да се заразят отново. Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването”, заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев - консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ.

Близо 100 са хоспитализираните с COVID-19 за ден

Относно третата игла, според него от СЗО са против от морална гледна точка, тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана. Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет.

„Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят”, обясни проф. Кантарджиев.

Нов вариант на COVID откриха в Южна Африка

Според него специалистите в МОН са взели правилно решение за присъствен старт на учебната година. Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли. Трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията. Проф. Кантарджиев е на мнение, че планът на здравното министерство трябва да се спазва. Той посочи, че страната ни отново е начело на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.

„За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко", добави той.

Изчисленията му показват, че на 14 дневна база страната ни вече свети в червено.

 

 

„По мои изчисления 270 на 100 хиляди са за страната – над прага от 250 на д-р Кацаров, значи трябва да сме червени. Не трябваше да стигаме до тази зона”, смята той. Според епидемиолога причината за това е, че здравните власти се борят срещу пандемията с политически инструменти.

„В момента политически се ръководят нещата, а не на експертно ниво – това ме учудва, защото нали трябваше неполитически и прозрачно да се ръководи кризата и да няма умрели”, добави проф. Кантарджиев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК