Ето какво казва операция „Лондон бридж”, пазена в тайна дълго време

Топ секретният план за действие при смъртта на британската кралица Елизабет Втора беше разкрит, съобщи „Политико”. Операцията, наречена с кодовото име „Лондон Бридж”, беше пазена в тайна дълго време.

Кралица Елизабет може да съди принц Хари

Дълги години медии предполагаха как ще бъде съобщено най-тъжното съобщение за британската нация. Съобщаваха се предположения, че премиерът ще бъде предупреден по телефона с кодовото съобщение „Лондон бридж падна”, както и варианти съобщението да бъде разпратено до всички медии едновременно. Сега пълният план е разкрит, след като от „Политико” са получили редица документи, разкриващи в подробности как ще реагира Великобритания, когато дойде денят. От изданието подчертават, че кралицата е в отлично здраве и няма опасност планът да влезе в сила в близките месеци.

С КРАЛСКИ ПОЧЕСТИ: Изпратиха принц Филип в последния му път (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според документите, първият човек, който ще научи тъжната вест, извън кралското семейство, е министър-председателят. Той или тя ще е първият, който публично ще коментира новината. Съобщението след това ще бъде разпространено сред членовете на кабинета, членовете на тайния съвет и висши фигури, включително и сред въоръжените сили, които ще изстрелят оръжейни салюти в цялата страна часове по-късно. След това ще бъде разпратено официално съобщение до обществеността чрез пресата и телевизиите.

СПОМЕН ЗА ПРИНЦ ФИЛИП: Изложба чества живота на Херцога на Единбург

След съобщаването на новината, знамената в Централен Лондон ще бъдат свалени. Това трябва да стане максимум до 10 минути след обявяването на смъртта на Елизабет Втора. Британският парламент и законодателните органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекъснат работата си. Премиерът ще трябва да проведе аудиенция с бъдещия крал. А Чарлз ще трябва да даде изявление пред нацията. По това време ще се проведе и служба в катедралата „Сейнт Пол”.

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

Официалният уебсайт на кралското семейство ще бъде в черно и ще съдържа краткото съобщение за тъжната новина. Сайтът на британското правителство трябва да постави черен банер в горната си част. Всички профили на ведомствата в социалните мрежи също ще съобщят новината и ще сменят профилните си снимки. Съдържание, което не е спешно, няма да може да се публикува.

Защо Елизабет Втора чества рождения си ден два пъти в годината?

В деня след смъртта на Елизабет Втора Съветът за присъединяване, който включва висши държавни фигури, ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи Чарлз за нов крал. В 15:30 часа премиерът и кабинетът ще проведат аудиенция с него. Два дни по-късно той ще се отправи на обиколка в Обединеното кралство.

Ако кралицата почине в Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, тялото й ще бъде пренесено с кралски влак до гара Сейнт Панкрас в Лондон, където ковчегът й ще бъде посрещнат от премиера и министрите на кабинета. Ако тя намери смъртта си в имението в Балморал, ще бъде задействана операция „Еднорог”. Това означава, че тялото й ще бъде транспортирано до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ще се задейства операция „Прекъсване”, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет.

Как второто дете на Хари и Меган размести реда за трона и кой загуби своя шанс

Пет дни след новината за кончината на Елизабет Втора, ще се проведе шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще се проведе служба в Уестминстър Хол. Ковчекът на кралицата ще бъде положен в Уестминстърския дворец в продължение на три дни, за да могат поданици й да се сбогуват с нея. Залата ще бъде отворена 23 часа в денонощието.

Актриси, влезли в ролята на кралица Елизабет II (ГАЛЕРИЯ)

Държавното погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство десет дни след смъртта й. Около обяд цялата страна ще замлъкне за две минути, отдавайки почит на кралицата. Шествия ще се проведат в цял Лондон. В параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор ще има служба, а кралицата ще бъде погребана в Мемориалния параклис на крал Джордж VI, до любимия си - принц Филип.