Самият херцог на Единбург е подготвял погребението си цели 18 години

Великобритания се сбогува с принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина миналата седмица на 99-годишна възраст. Заради пандемията той бе изпратен в тесен семеен кръг, само четири дни преди рождения на кралицата, която навършва 95 години на 21 април.

СНИМКИ ОТ ПОГРЕБЕНИЕТО НА ПРИНЦ ФИЛИП ВИЖТЕ ТУК

Траурната процесия се проведе в замъка "Уиндзор". Не само коронавирусът стана причина за промяна в протокола за погребението на принца. Той е планирал погребението си цели 18 години. Участвал е в конструирането на специаления джип, с който беше превозен ковчегът му от "Уиндзор" до параклиса „Сейнт Джордж”, където ще бъде погребението.

Децата на покойника - принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ана, заедно с внуците принц Уилям, принц Хари и синът на принцеса Ана - Питър Филипс, следваха катафалката "Ленд роувър" в процесията до параклиса "Сейнт Джордж". Фактът, който привлече вниманието, бе, че Уилям и Хари не вървяха един до друг - между тях беше Питър.

Кралица Елизабет се придвижи с лимузина, която също беше част от траурната процесия.

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

Всички присъстващи носеха защитни маски и спазваха социална дистанция. Нито един от опечалените не носеше военна униформа. Това решение на самата кралица мнозина разчитат като жест към принц Хари, който вече няма право да облича униформа заради отказа му да изпълнява задълженията си като член на британското кралско семейство.

Кои членове на кралското семейство ще присъстват на погребението на принц Филип

Летище „Хийтроу”, което се намира наблизо, спря работа за пет минути в часа, когато беше обявена минута мълчание в памет на принц Филип. Това се случи точно преди внасянето на ковчега в параклиса "Сейнт Джордж".

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани и други монарси. След като кралица Елизабет Втора си отиде от този свят, тленните останки на Филип ще бъдат преместени в галерията с нейното семейство.

 

 

Кралското семейство публикува трогателен кадър (СНИМКА)

Принц Хари отдаде почит на дядо си принц Филип с трогателно послание

Говорител на Бъкингамския дворец подчерта, че организацията за погребението е съобразена с правителствените мерки за ограничаване на пандемията, но детайлите по церемонията съвпадат напълно с желанието на принц Филип, изразено приживе. На службата ще бъдат припомнени и почетени военните заслуги и лични постижения на херцога на Единбург. Заради коронавируса гражданите бяха призовани да не се събират пред "Уиндзор", а да гледат церемонията по телевизията. 

Принц Уилям с първи думи след смъртта на дядо си (СНИМКА)

На погребението присъстваха още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън - чичо и ментор на принц Филип. 

 

 

Паметта му ще бъде почетена от много хора на малкия остров Тана. Оказва се, че местното население почита съпруга на кралицата като бог. Той е посетил острова през 1974 г. и оттогава местните го смятат за божество. Днес те отправят молитви, за да може душата му да се принесе там. В страната има легенда, че принцът е техен роднина, а кожата му е избеляла, след като се е търкулнал по коралов риф.

Смъртта на принц Филип и нейното отражение върху британската монархия