Съпругът на Кралица Елизабет си отиде на 99 години

Британските флагове на всички институции са спуснати наполовина и дълго ще останат така в памет на принц Филип. Цяла Великобритания скърби, а държавните въпроси са поставени на пауза. Въпреки призивите на двореца и правителството, хората да спазват противоепидемичните мерки и да не се събират пред кралската резиденция, още вчера сградата беше отрупана с цветя.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В цяла Великобритания и в Гибралтар точно в 12.00 ч. днес отекнаха оръдейни салюти. Така въоръжените сили на Обединеното кралство отбелязаха кончината на принц Филип.

„Това е огромна загуба. Той подкрепяше кралицата през цялото й управление и мисля, че целият народ тъгува”, каза Лиса Уелш, жителка на Англия.

„Загубихме голям човек. Той даде толкова много и заслужава почит”, каза Лиа Добсън, друга жителка.

Почит към баща си изрази и принц Чарлс.

„Мисля, че той вероятно би искал наистина да бъде запомнен като отделен човек. Неговата енергия беше изумителна в подкрепата му за майка ми и по някакъв необикновен начин успяваше да го прави толкова дълго”, каза той.

Принц Филип почина на 99 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

Дори традиционно разделеният от партийни пристрастия британски печат се обедини днес, за да почете паметта на принц Филип. Хари и съпругата му Меган Маркъл също почетоха принц Филип на сайта на организацията си „Арчиуел”.

Съпругът на Кралица Елизабет II почина на 99 години. Херцогът на Единбург беше смел военен, обичаше политически некоректните вицове, но и се смяташе за най-надеждния член на семейството. Близо седем десетилетия той беше опора и подкрепа на кралицата.

Принц Филип е роден през 1921 година на гръцкия остров Корфу и получава титлата принц на Гърция и Дания. Той е израснал в Англия, има британско поданство и се отказва от правото си да наследи гръцкия и датския трон. След като сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство, получава титлата херцог на Единбург.

Принц Филип: 99 години, 143 държави и една изключително известна съпруга

От 1952 г., когато съпругата му се възкачва на кралски трон, той е участвал в над 22 000 обществени събития. Принц Филип придружава кралица Елизабет Втора в повечето от публичните й появи.

 

 

Той  се оттегли от обществените си ангажименти през 2017. Две години по-късно принцът влезе във всички медии, след като предизвика катастрофа. Блъсна друга кола, а управляваният от него джип се преобърна. Принцът се отърва невредим, но пострадаха двете жени в ударения автомобил. Миналия месец принц Филип беше приет в болница заради проблеми със сърцето и остана там почти месец.  

Световният политически елит отдава почит на принц Филип

Какво ще се случи с Монархията след смъртта му коментираха експертът по протокол Милена Хлебарова и преводачът Мариана Хил в студиото на "Събуди се".

„Кралицата беше подготвена, тъй като принц Филип прекара дълго време в болница. Той превърна Кралица Елизабет в най-дълго управляващия монарх жена. Сигурна съм, че тя ще преодолее загубата. Възможно е обаче принц Чарлз да абдикира”, каза Мариана Хил.

„Всяка една крачка във Великобритания е предвидена. Принц Филип облагороди кралския двор. Благодарение на него се случиха много положителни неща", заяви Милена Хлебарова.

Информация: Павлина Трифонова

Повече гледайте във видеото.