Това съобщават медиите на Острова

Съпругът на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц Филип е починал на 99-годишна възраст. На 16 март той беше изписан от болницата след най-дългия му престой там.

СНИМКИ ОТ ЖИВОТА НА ПРИНЦ ФИЛИП ВИЖТЕ ТУК

СЛЕД 28 ДНИ: Изписаха принц Филип от болницата (СНИМКИ+ВИДЕО)

Херцогът на Единбург, който щеше да навърши 100 години през юни, претърпя сърдечна операция.

Принцът е починал в замъка Уиндзор три седмици след завършване на 28-дневния болничен престой заради инфекция и сърдечна операция.

Филип - непокорният принц стана на 99 (СНИМКИ)

Смъртта му потапя нацията и кралското семейство в траур и слага край на брака му с Елизабет, кралицата, която го обожаваше още от тийнейджърските си години, отбелязва британското издание Daily Mail.

Роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. като принц на Гърция и Дания, Филип учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия. Тогава - 18-годишен, среща за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет.

 

 

По време на Втората световна война служи в кралските военноморски сили, бързо се издига в кариерата и пред него се отварят блестящи перспективи.

След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око. „Смятаха го за груб, невъзпитан и очакваха от него изневери”, разкрива впоследствие Алън Ласел, частният секретар на крал Джордж Шести.

Двойката сключва брак на 10 ноември 1947 г. Раждат им се четири деца - Чарлз, Ана, Андрю и Едуард. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но става херцог на Единбург. Става британски поданик и приема в англицизиран вид фамилното име на майка си - Маунтбатън.

Британският принц Филип се възстановява след сърдечна операция

След коронацията на Елизабет, наследила трона през 1952 г., той става принц-консорт и заема завинаги второто място след съпругата си. Принуден е да се откаже от военната си кариера и по-късно признава, че му е било тежко да приеме това.

Воден от силно чувство за дълг, принц Филип усърдно се вживява в новата си роля - стига дотам, че покровителства над 780 организации, а в течение на 15 години оглавява Световния фонд за природата.

Единбургският херцог се оттегля от задълженията си през август 2017 г., след като е участвал в над 22 000 официални публични прояви, откакто съпругата му се възкачва на престола през 1952 г.

Болничният престой на принц Филип - най-дългият в живота му (ВИДЕО)

През ноември 2017 г. принц Филип и Елизабет Втора празнуват в Уиндзорския замък платинената си сватба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където навремето са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.

Той беше женен за кралицата повече от 70 години и стана най-дългогодишният принц-консорт в британската история. До 96-годишна възраст той изпълняваше обществени ангажименти и пътуваше заедно със съпругата си на държавни и кралски посещения. До момента все още не са ясни подробностите около погребението. Най-вероятно принц Филип ще бъде погребан с кралски, а не с държавни почести съгласно последното му желание.

„Той беше моята сила и остана такъв през всичките тези години“, каза кралицата по случай златната им сватба през 1997 г, цитирана от вестника.

Кралица Елизабет и принц Филип празнуват 73 години брак (ГАЛЕРИЯ)

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението в страната ще действа национален траур. По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати - и черни вратовръзки.