Херцогът на Единбург е най-дълго служилият принц-консорт в британската история

Херцогът на Единбург – без съмнение един от най-известните съпрузи в света, почина на 99-годишна възраст, пише Би Би Си. Той прекара цели седем десетилетия в сянката на своята съпруга – британската кралица Елизабет Втора, но неговата изявена индивидуалност винаги е подсказвала, че той никога няма да остане просто „професионален брачен партньор”.  

СНИМКИ ОТ ЖИВОТА НА ПРИНЦ ФИЛИП ВИЖТЕ ТУК

Принц, но никога крал 

Херцогът никога не е бил наследник на британския престол, който трябва да наследи неговият най-голям син, и никога не е бил удостояван с титлата крал. Това е така, защото в Обединеното кралство, когато жена се омъжи за монарха, тя може да използва церемониалната титла кралица, но когато мъж се жени за монарх – той не може да използва титлата крал, която е запазена само за мъжете суверени.

Елизабет и Филип имат четири деца: принц Чарлз (72), принцеса Ан (70), принц Андрю (61) и принц Едуард (57). Децата му разказват, че докато били малки, баща им често налагал волята и авторитета си. Но освен строг и справедлив родител, херцогът бил и доста любвеобвилен – разказвал им приказки за лека нощ и с часове ги слушал как му четата от любимите си книги. Филип успя да види осемте си внуци пораснали и дори посрещна 10 правнучета.

Принц Филип почина на 99 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пътешествието на принц Филип към Бъкингамския дворец започва през 1922 година в люлка, направена от кутия за портокали. Той е роден на 10 юни 1921 година на гръцкия остров Корфу и е най-малкото дете на принц Андрей Гръцки и принцеса Алис Батенберг. По право той е принц на Гърция и Дания, но след преврат семейството му е прогонено от страната. Така той се озовава на военен кораб за Италия.

През 1930 година майка му е приета в психиатрия след тежък нервен срив, а баща му се мести на френската Ривиера с любовницата си. Филип е отгледан от роднини на майка си в Обединеното кралство, като по-късно приема и фамилията им – Маунтбатън.

Като тийнейджър той посещава частно училище в Шотландия, което оформя и неговата личност.

Как Филип ухажва кралицата?

Когато напуска училище, Великобритания е на прага на война с Германия. Той се записва в Британската военноморска академия в Дартмут, която завършва с отличие и доказва лидерските си качества. Когато крал Джордж Шести посещава академията през 1939 година принцът е натоварен със задачата да придружава неговите две дъщери – принцесите Елизабет и Маргарет. Филип прави изключително добро впечатление на 13-годишната по това време бъдеща кралица, спомня си нейната гувернантка.

Той се отличава през Втората световна война и през 1942 година – едва 21-годишен, е най-младият лейтенант в Британските военноморски сили. Младата принцеса и офицерът поддържат връзка чрез писма. През 1943 година, след като Филип прекарва Коледа с кралското семейство – негова снимка във военна униформа се появява на нощната масичка до леглото на Елизабет. Крал Джордж дава разрешението си той да се ожени за дъщеря му през 1946 година. Но за целта Филип трябва да стане натурализиран британски гражданин и официално да бъде приет в лоното на Англиканската църква, както и да се откаже от собствените си титли в чужбина.

Световният политически елит отдава почит на принц Филип

На 20 ноември 1947 година той получава титлата херцог на Единбург. Той е на 26, а съпругата му на 21-годишна възраст.

Женени от едва четири години – Филипи и Елизабет вече имат две деца. По време на обиколка в Кения през 1952 година двамата получават тъжна вест – на 56-годишна възраст крал Джордж Шести умира и така Елизабет се превръща в новия британски монарх. Така херцогът на Единбург е провъзгласен за принц-консорт. Негова основна функция става подкрепата към съпругата му.

Как Филип променя монархията?

Херцогът никога не забравя премеждията на собственото си семейство и вярва, че монархиите трябва да се адаптират, за да оцеляват. Така той бавно и постепенно успява да промени и отмени част от наложените вековни традиции в британския кралски двор – при това успешно.

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Как херцогът прекарва времето си?

Като най-дълго служилият принц-консорт в британската история, той поема 22 191 самостоятелни официални ангажимента. Когато се пенсионира от кралските си задължения, през 2017 година, той е патрон и президент на над 780 организации. Заедно с кралицата е посетил 143 държави като при визитите си успява да се възползва от френския и немския си – езици, които говори перфектно.

В свободното си време Филип се занимава със спорт – най-вече плаване, като е редовен участник в летни регати. Той е и запален ездач и играе поло. Принцът е и голям защитник на опазването на природата, като участва в различни екологични кампании.