Вижте някои от коментарите в британския и американския печат

На британската кралица Елизабет Втора сигурно ще й бъде трудно без подкрепата на нейния съпруг принц Филип, на когото е разчитала през техния 73-годишен съвместен живот, но според анализатори тя едва ли би се оттеглила от престола, пише в. "Гардиън".

Бившият британски министър-председател Джон Мейджър призна, че ролята на Елизабет като монарх е "доста самотна позиция". "Има ограничен брой хора, пред които тя наистина може да си отвори сърцето, с които наистина да говори напълно откровено, на които може да каже неща, които други хора биха разгласили и които биха се възприели като неделикатни", каза той пред Би Би Си.

Великобритания потъна в скръб след смъртта на принц Филип (ВИДЕО+СНИМКИ)

Експерти по кралските въпроси отхвърлят спекулациите, че след смъртта на Филип кралицата може да обмисли евентуална абдикация.

"Една основна причина, поради която е изключено кралицата да абдикира, е това, че за разлика от други европейски монарси тя е помазана кралица", заяви пред "Гардиън" кралският историк Хюго Викърс, имайки предвид клетвата, която тя е дала пред Бога при своята коронация. "А когато си помазана кралица, ти не абдикираш", каза той.

Освен това Елизабет празнува своя платинен юбилей догодина. "Би било напълно нелогично да абдикираш точно преди тази изключителна годишнина", заяви Викърс.

Главният редактор на сп. "Маджести" Джо Литъл каза, че според него смъртта на Филип, колкото и тежка да е за Елизабет, едва ли ще окаже влияние върху ролята й на монарх. "Мисля, че въпреки факта, че сега е вдовица, а скоро тя ще навърши 95 години, нещата до голяма степен ще продължат по обичайния начин", заяви той.

"Мисля, че това е в нейното ДНК. Това също така може да се проследи назад във времето не само до речта й през 1947 г. в Южна Африка, но по-конкретно до клетвата, положена от нея при коронацията. Тя е предана християнка. Това е договор, който тя е сключила с Бога и който според мен тя смята за нещо, което не може да наруши. Просто тя е такава", заяви Литъл.

Принц Хари ще присъства на погребението на Филип

Кралица Елизабет каза, че смъртта на принц Филип оставя "огромна празнина" в живота й, а един от синовете й - принц Андрю, заяви, че Великобритания е загубила "дядото на нацията", пише в. "Таймс".

Монархията е в двуседмичен кралски траур. Националният траур ще продължи до събота, когато е погребението на Филип, посочва изданието.

Съобщението на Бъкингамския дворец, че принц Хари възнамерява да се върне във Великобритания за погребението на дядо му, предизвика спекулации дали това може да съдейства за оправяне на отношенията в кралското семейство или би причинило още по-голям раздор, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Хари и Меган почетоха паметта на принц Филип

Принц Филип: 99 години, 143 държави и една изключително известна съпруга

Принц Филип почина на 99 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Световният политически елит отдава почит на принц Филип

СПОМЕНИ ЗА ПРИНЦ ФИЛИП: Разказ на Максим Бехар за срещите с него

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Източник: БТА