Днес се открива учебната година в университета

Мобилен пункт за ваксинация отвори в двора на УНСС. Инициативата е по желание на студентските съвети, които настояват за присъствен учебен процес.

Това се случва в деня, когато се открива учебната година в университета. На церемонията присъства и образователният министър.

Процентът на положителните проби за COVID-19 расте

Около 50% от преподавателския колектив в УНСС е ваксиниран. А имунизираните студенти са около 30%.Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов и призова всички студенти да си поставят ваксина срещу коронавирус.

“За да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, така както се случва в много държави в Западна Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие”, подчерта той. Зам.-министър Томов допълни, че обучението в присъствена среда е свързано именно със спазването на противоепидемичните мерки от страна на обществото.  

Планира се мобилни пунктове да има и в други висши училища. С малки изключения в цялата страна академичната година ще започне присъствено.

ОТ УТРЕ: Безплатни лекарства за пациентите, минали през COVID зоните

„Повечето ръководства са взели това решение. Има няколко места, в които има решение да започнат онлайн само лекциите, а присъствено - практическите упражнения”, каза образователният министър проф. Николай Денков.

Мерките в университетите ще са като тези в училищата. В УНСС са разположени термокамери на трите входа на сградата, има и таблети за отчитане на температурата в общежитията. А носенето на маски е задължително на закрито.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК