Той заяви, че не знае да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство

„Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред БНР.

Той каза още, че не знае да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство. „Всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат. Това не може и не бива да ни спира да работим. Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат", каза той.

„Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където още от самото начало се констатират десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала „Хемус", което да е в съответствие със закона", категоричен бе министърът на вътрешните работи.

НА ЧЕТИРИ ОЧИ: Бойко Рашков се среща със сръбския си колега

Той подчерта, че всичко, което е установено като нарушения по строителството на „Хемус", ще бъде предоставено на прокуратурата. „Ще публикуваме всичко, обществото трябва да знае. После ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа. Да видим дали това ще се случи", уточни той.

Според него прокуратурата е можела да предприеме разследване в момента, „когато е започната магистрала „Хемус" и е било публична тайна, че там се извършват нарушения на закона". „Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? Българската прокуратура не е ли знаела това? МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това? ДАНС не е ли знаела това?", коментира Рашков.

„Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега - по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че да станат непосилни за обикновения български гражданин", каза още служебният министър във връзка с акцията на ДАНС и МВР в КЕВР. Той посочи, че към момента не може да даде повече информация от тези проверки.

Рашков: 200 мигранти са отблъснати от границата ни за денонощие

По думите му те нямат връзка с предизборната ситуация в страната и подчерта, че „тези действия ще бъдат ежедневие оттук нататък". „От момента, в който действа служебното правителство, сигналите и жалбите в МВР са се увеличили много пъти. Това означава, че до преди месеци хората не са имали доверие на този държавен орган и не са намирали за необходимо въобще да търсят закрила в МВР. Министерството сега обръща внимание на всеки сигнал на български гражданин", заяви министърът. 

Рашков коментира и разпита на Бойко Борисов по сигнала за оказан натиск преди повече от 10 години срещу свидетел по разследване срещу ексземеделския министър Мирослав Найденов.

„Проверката беше задължителна, защото преди десетина години такава не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван” посочи той. И добави: „Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем - Борисов и по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев", заяви Рашков.

Рашков: Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита

Той изтъкна, че прокуратурата се е "самопоставила в услуга на политическата власт".

Относно организацията на изборите, Рашков коментира, че при предишното гласуване са били „стопирани опитите за криминален вот, както е бил реализиран на десетки избори преди това". „Това е заслуга на МВР. Действали сме по законен ред спрямо всекиго, за когото е получен сигнал, че подготвя купуване или продаване на гласове. Това никак не е трудна работа, защото в предходни периоди до такава степен бяха отработили схемите за купуване и продаване на гласове, че не очакваха МВР сериозно да се захване с противодействието на тази тяхна дейност. В тази профилактична насоченост са изготвени около 10200 предупредителни протокола - това е правна възможност, предвидена в закона", отбеляза Рашков.

Източник: БНР