Лидерът на партията отказа да назове името на кандидата за президент

За първи път ДПС са готови да влязат в надпреварата за президент на страната със собствен кандидат. Имената на номинираните за президентска двойка още не са съобщени. Но пък от Движението също влязоха в остър спор с вътрешния министър Бойко Рашков за "репресия" от  страна на Мвр към лица на партията на предходните избори. 

ДПС излязоха с обвинения към Рашков заради "полицейски произвол”. Според Мустафа Карадайъ не било изключено това да е ставало след указания на президента Румен Радев. Всичко това - Рашков определи като политическа спекулация. От ДПС не казаха кой ще е кандидатът им за президент. А избраникът на ГЕРБ се очаква да стане ясен следващата седмица.

Веднага след като внесоха документи за участие в изборите 2 в 1, ДПС атакуваха президента Румен Радев и служебния вътрешен министър Бойко Рашков. 

„Днес подадохме документи за регистрация на ДПС и за двата вида избори”. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след регистрацията на формацията в ЦИК.

 

 

„В тези условия на кризи за трети път отиваме на избори в рамките на една година. Призивът ми към всички български граждани е да се отнесат сериозно към този вот. Трябва да изберем президент, който обединява, а не такъв, който разединява”, заяви той.

„На 14 ноември трябва да изберем и програми за ускорено икономическо развитие за България. Някои държави от ЕС изхарчиха парите от Плановете за развитие, а ние още не сме си подали фиша. В тези кризи страната има нужда от стабилност”, подчерта Карадайъ.

„България има нужда от ускорено икономическо развитие, обединение и стабилност, а не допълнително да внасяме напрежение с противоконституционни и противозаконни комунистически приоми такива, каквито видяхме през юли”, заяви той.

Другата седмица, при посещението си в Брюксел, Карадайъ ще занесе сигнали за полицейски произвол, упражнен през юли в страната. Карадайъ призова гражданите да дават гласност за всеки подобен произвол от органите на реда, които действат "по заповед на вътрешния министър, назначен от президента Радев".

По думите му президентът няма как да не знае, "а може и да участва в указанията към служебния министър Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционните права на българските граждани да могат да гласуват".

От друга страна през юли били нарушени и човешки права на активисти на ДПС, кандидати на Движението, за което имало достатъчни факти, че са били следени, обискирани по домовете, на улицата, с обяснението "борба с купуването на гласове", допълни още Карадайъ.

"Това са политически спекулации на тази политическа партия. И на голи твърдения, аз не вярвам. Ако има такъв случай, веднага ще разпоредим проверка и ако има някой виновен, разбира се, че ще вземем мерки", обяви Рашков.

 

 

След атаката към вътрешния министър и президента, от ДПС са готови да извадят свой кандидат за президент срещу Румен Радев. Това решение на Движението е изненадващо, защото винаги досега от ДПС са подкрепяли кандидат-президентски двойки на други партии или инициативни комитети. 

Румен Радев обаче ще може да продължи да разчита на подкрепата на новите играчи на политическата сцена - "Продължаваме Промяната".

"Абсолютно да, този човек заслужи нашето доверие. Имахме пълна свобода, така че той е човекът, зад който заставаме. Той много влиза в нашето определиние обединител на почтените", обяви Кирил Петков.

Кой още ще влезе в битката за "Дондуков" 2 засега не е ясно. До края на другата седмица се очаква ГЕРБ да обяви своята номинация. До 29 септември в ЦИК трябва да се регистрират всички партии и коалиции за изборите, в които ще участват.