До този момент в ЦИК са се записали три партии и една коалиция

Обратното броене за изборите на 14-ти ноември започна. Пет дни остават на партиите и коалициите, които искат да се включат в надпреварата, за да се запишат за участие. До този момент в Централната избирателна комисия за участие в изборната напредвара са се записали три партии и една коалиция.

Карадайъ: Регистрирахме се и за двата вота на 14 ноември

В битката за нов парламент вече официално се включи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме Промяната". Документите си вчера подадоха и от ДПС, които изненадващо обявиха, че за първи път ще издигнат свой кандидати за президент и вицепрезидент. Коя ще е кандидат-президенската двойка на Движението, ще реши ръководството на партията.

„Продължаваме Промяната” готови да работят с ГЕРБ и ДПС, но при условия

На свое онлайн заседание Централният съвет на ДПС реши, че Централното оперативно бюро на партията ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент. Сред критериите за номинации на кандидати  са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и на либерализма.

 

 

По време на заседанието беше направен анализ на актуалната политическа ситуация по области и бе приета декларация, която осъжда остро всяко погазване за Законите на страната и Конституцията на Републиката. „Централният съвет на ДПС осъжда остро всяко погазване на Конституцията и законите на страната, както и нарушаването на защитените с международни договори граждански и политически права на гражданите и предупреждава, че няма да позволи използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри. На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век”, се казва в нея.

На прага на изборната надпревара новият играч в нея – „Продължаваме промяната“ остави вратата отворена за сътрудничество. Към всички останали партии.

„Нашата програма е отворена към всички. Всеки, който иска може да дойде, да седнем и да говорим”, каза Асен Василев.

От съдебната реформа щяло да зависи бъдещето и на евентуални преговори с ГЕРБ и ДПС.

„Вземаме предложението на „Демократична България” за съдебната реформа и го вкарваме в зала. Ако ГЕРБ го подкрепят – можем да говорим. Ако това не се случи, то ние нямаме тема на разговор. Просто е”, обясни Василев.

Освен съдебната реформа, новата формация залага още 5 задължителна критерия за бъдещи преговори.

„Най-ми хареса, че призовават да не се вдигат данъците. Което е и в нашата предизборна програма и сме го доказвали. По това нещо намираме консенсус”, каза Александър Иванов от ГЕРБ.

За сега обаче, Петков и Василев ще поканят на разговори само  „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Искаме да седнем на масата на преговори и да се разберем за едни принципи на управление”, каза Василев.

„Ние ще участваме в подписването на споразумение, което да гарантира на българските граждани, че ще има мнозинство на почтените и правителство на промяната в 47-тия парламент”, добави Мая Манолова.

Тази готовност щяла да се промени, ако от „Продължаваме промяната” все пак говорят с ГЕРБ и ДПС, обясни още Манолова.

„Ако ГЕРБ управлява, българското общество би спечелило. Доказали сме, че можем да управляваме по време на кризи, а такава се задава през зимата. Трябва да водим разговори с всички”, каза Делян Добрев.

На разговори са готови и от БСП

А"Демократична България" пък посочиха какви са последствията от  решението на Петков и Василев да не участват в коалиция с тях преди вота.

„Ако бяхме се явили с новата формация – можеше да претендираме да бъдем първа политическа сила”, каза Атанас Атанасов.

Предизборните разговори започват  следващата седмица