Първият опит във вторник завърши с провал

Заради лошото време не се очаква да продължи работата по изтегляне на заседналия кораб край Камен бряг. Вчера първият опит завърши с провал. Днес вълнението се усилва и ситуацията се влошава.

Транспортният министър за заседналия кораб: Ще проверя кой по веригата е спал

Очаква се да има втори етап на разтоварването. За целта се търсят се по-малки кранове и плавателни съдове, които да разтоварят кораба. Това обаче ще стане, когато времето се успокои.

Ще се търси и помощ от чужбина за изтеглянето на кораба, тъй като в България не разполагаме с необходимата техника.

Водолазът Михаил Заимов заяви в ефира на „Здравей, България”, че е възможно плавателният съд да се разбие в скалите, да се счупи на две или да се преобърне.

„Един кораб не е конструиран, за да се опре на две точки. Има едни неща, които се наричат вълни-убийци. Когато корабът е върху две вълни и по средата има въздух, той се счупва и потъва за 1 минута. Ако един танкер в Бургаския залив  се разлее, то си представете плътна двусантиметрова черна пелена по целия залив от край до край”, заяви Заимов.

„С екипажа на кораба се поддържа постоянна връзка и при необходимост ще бъде евакуиран. Установени са контакти с корабособстсвеника, водят се разговори със салвидж компания”, заяви областният управител на Добрич Васил Карапанчев.

Прекратиха изтеглянето на кораба, заседнал край Камен бряг (ВИДЕО)

Вече от осем дни корабът "Вера Су" не помръдва от водите на Камен бряг. Опасенията от екологична катастрофа остават. Вече са разтоварени около 200 тона, за да може плавателният съд да олекне. Значителна част от товара попадна в морето.