„Ако азотните торове се изсипят в морето, ще унищожат всичко", заяви Михаил Заимов

Неопитен моряк може да е причинил инцидента със заседналия кораб край Камен бряг. Такова съмнение изрази водолазът Михаил Заимов в ефира на „Здравей, България”.

„Много често се случва, когато капитанът спи, корабът да се управлява от неопитен моряк. Вероятно и сега така е станало", каза той.

Според него шефът на "Морска администрация" Живко Петров ще отнесе вината, макар да не е виновен. „Просто няма ресурс. Виновни са всички министри, които не са обръщали внимание през последните години. Големият гаф е, че не мислим за кого гласуваме. Вината е основно политическа и тя е кумулативна от последните 30 години. Ние сме морска държава и имаме задължения. Имаме нужда от политика за морско спасяване”, каза той. 

По думите му, ако азотните торове от товара на кораба се изсипят в морето, ще унищожат всичко.

Лошото време възпрепятства работата по изтеглянето на заседналия кораб

Експертът прогнозира, че е възможно плавателният съд да се разбие в скалите, да се счупи на две или да се преобърне.

„Пълна глупост е да се говори с Нидерландия. Защото един кораб от там пътува 10 дни", допълни той в коментар на изказването на транспортния министър Христо Алексиев, че е потърсил съдействие от свой приятел от Нидерландия. 

Транспортният министър за заседналия кораб: Ще проверя кой по веригата е спал

На финала водолазът отправи следния апел: „Нека мислим за бъдещето. Искам за заместник-министър морски човек, който да знае какво е морско спасяване. Трябва да се изгради спасителен отряд, да има камери, хеликоптери", допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.