Директорът на Регионалната здравна инспекция е издал заповедта за това

  • Анкета Адекватни ли са мерките на държавата за справяне с повишаващата се заболеваемост и смъртност от COVID-19?

От 4 до 17 октомври в Габровска област се въвеждат строги ограничителни мерки. Причината е високата заболеваемост от COVID-19. Областта прехвърли 500 заболели на 100 000 души за последните две седмици и отскоро е в тъмночервената зона. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков е издал заповедта след заседание на Областния кризисен щаб.

Преустановяват се присъствените групови занятия в обучителните центрове, танцовите и музикални школи, посещенията в детски центрове, клубове и занимания за деца. Няма да има посещения на частни събития като сватби, кръщения, погребения. Отлагат се конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, фестивали, събори и други обществени събития.

МОН: Учителите да носят маски в час, да се тестват всяка седмица

Няма да има масови спортни събития, както на закрито, така и на открито, с изключение на предвидените в годишния държавен спортен календар, но те ще се провеждат без публика. Затварят и залите за фитнес, спортните зали, плувните басейни и комплекси, балнеолечебните и спа-центровете. Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито ще се допускат при 30 на сто от капацитета на залите и носене на защитни маски за лице.

Собствениците и управителите на търговските и административните обекти ще допускат по един човек на площ от 8 квадратни метра. Учениците от областта ще учат на ротационен принцип, ще има и присъствено, и дистанционно обучение. Отворени остават детските градини и ясли - при строго спазване на противоепидемичните мерки.

22 области у нас - в "червената" COVID зона

РЗИ спира свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения единствено за терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение. Няма да има свиждания и в социалните домове, където са настанени деца или възрастни хора.

Областната болница "Д-р Тота Венкова" в Габрово днес обяви, че се нуждае от доброволци, които да се включат в работата извън отделенията за лечение на COVID-19. Доброволчеството включва дезинфекция на общи помещения, разнос на храна и спомагателни дейности.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.