Предстои и подводен оглед

Вече 14 дни корабът „Вера Су” е заседнал край Камен бряг. Катер продължава да източва гориво от плавателния съд. Постоянно се взимат проби от водата. Днес ще бъде изпратен граничен катер, който ще свали част от екипажа на сушата, за да бъдат снети показания като част от разследването, което е започнало още на 21 септември.

 

 

На брифинг от „Морска администрация“ съобщиха, че предстои и подводен оглед на кораба и ще се направи опит да се запуши пробойната. „Получаваме съдействие от екипажа. Те са добре, няма болни, имат храна. Корабът е стабилизиран“, посочи Румен Николов, главен директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“.

Плавателният съд е стабилизиран и е в хоризонтално положение.

По-късно през деня евродепутати се обединиха около идеята, че трябва да потърсим помощ от други държави.

„Настояваме да получим точна и актуална информация. Искаме срокове, графици. Непрекъснато получаваме обаждания от хора, които са притеснени”, коментира бившият социален министър Деница Сачева.

Евродепутатите заявиха, че все още правителството не е задействало Плана за защита, както се правело при природни бедствия.Те настояха за пълна прозрачност от изследванията, които се правят.

 

Министърът на транспорта: Корабът "Вера Су" потъва (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.