По темата - банкерът Мартин Заимов срещу Светлана Шаренкова от Движение „Русофили”

Финансистът Мартин Заимов беше арестуван преди няколко дни, след като опита да изтрие надписа върху Паметника на съветската армия в центъра на София. Задържането му предизвика скандал, дори реакция от страна на посолството на Москва, които казаха, че действията на Заимов са цинизъм, защото той е внук на героя на Съветския съюз генерал Владимир Заимов.

Всичко това се случва в навечерието на предизборната кампания.

Паметникът на съветската армия в София пак раздели мненията

Евгений Генчев се срещна със Заимов и Светлана Шаренкова от Движение „Русофили” в опит да се намери решение на този, можем да кажем - вечен въпрос.

„Много е важно този надпис да го няма. Сега е по-важно от преди години”, заяви Мартин Заимов. „Този паметник е символ на насилие. Важно е имунната ни система да се развие срещу насилието”, каза Заимов.

„Отстоявам идеята, че трябва да има закон за опазване на българските паметници. Когато се посяга на паметник, това се нарича вандализъм”, заяви Шаренкова.

Задържаха банкера Мартин Заимов, надраскал Паметника на съветската армия

 „Има писма от водещи български институции, които недвусмислено казват, че това не е паметник. Според мен това е символ на насилието и окупацията”, каза Заимов и отрече действията му да са предизборни.

„Това е паметник на съветската армия, освободителка на Европа и света от нацизма, от кафявата чума”, заяви Шаренкова.

Целия спор гледайте във видеото