Реакциите около действията на банкера Мартин Заимов продължават

Полиция задържа и след няколко часа пусна на свобода банкера Мартин Заимов. Това става при опит да заличи букви от надписа на Паметника на съветската армия. Ситуацията се разигра в неделя, но и ден по-късно реакциите около проявата му продължават.

Антисемитски надписи, заливане с боя и палене на огън. Паметникът на съветската армия в сърцето на София е понасял какво ли не през последните 10 години. Най-запомнящата се подобна акция е от 2011 г., когато войниците в подножието на монумента бяха „облечени” като супергерои.

70 години след създаването на паметника, съдбата му остава спорна – да го има или не. Последното доказателство – вандалска проява само от преди ден, от която вече няма и следа.

Задържаха банкера Мартин Заимов, надраскал Паметника на съветската армия

В неделя сутринта Мартин Заимов се заема с това да заличи надписа на Паметника на съветската армия. По няколко причини.

„По време на войната армията се нарича червена армия. Армията не ни е освободила. И няма как българският народ да е признателен, защото все още сме разделени по тази тема”, коментира Мартин Заимов.

Акцията му обаче бързо е пресечена от органите на реда.

„5 минути след като започнах да заличавам буквите, се появиха две полицейски коли”, разказа той.

Няколко часа след това Мартин Заимов е пуснат от ареста. Но ден по-късно реакциите срещу подобна  проява към монумента не стихват.

„Той е военно наследство, така че аз не виждам никакъв проблем с целия този монумент – всичко това, което се прави, винаги малко преди горещата фаза на изборните кампании, е с цел да е натрупат дивиденти. БСП-София осъжда този вандалски акт, защото той е клевета към българския народ”, каза Николай Велчев, общински съветник от БСП-София.

Отвъд политическите търкания – потърсихме историческата истина. Според професор Евелина Келбечева надписът в подножието на 37-метровата пресечена пирамида е подвеждащ.

Мартин Заимов: Червената армия не ни е освободила и няма как да сме признателни

„Това не е освобождение, а окупация. И това се казва ясно в нотата, с която Съветският съюз обявява война на България – че ние сме окупирани от червената армия”, обясни проф. Келбечева.

„Самият Любомир Далчев – единият от авторите на паметника на Съветската армия, пише писмо до кмета Янчулев през 1993 година и казва: „Моля ви, махнете тези паметници”, разказва още проф. Келбечева.

И въпреки че от опита надписът да бъде заличен вече няма и следа, от БСП-София настояха Мартин Заимов да понесе по-сериозни последствия.

От Министерството на културата коментираха за NOVA, че също са против поругаването на паметници у нас.