Въпреки заплахата от затвор и конфискация, превозът с цивилна кола е в разцвета си

Таксиметровият бранш във война с незаконните превози. Според шофьори от сектора липсва контрол над нерегламентираната дейност. На този фон – въпреки заплахата от затвор и конфискация на автомобила, превозът с цивилна кола на принципа на такси е в разцвета си.

Руска платформа предлага нелегален таксиметров превоз

Няколко клика на телефона за сваляне на приложение и чакане около 9 минути. Толкова е нужно, докато дойде нерегламентираният превоз. Пристига тъмносиня кола с благоевградска регистрация. Зад волана е Георги. Занимава се с превоз на пътници с личния си автомобил от година и половина.

„Аз, като цяло, разнасям цветя и си съчетавам. Като отивам в една и съща посока, си съчетавам. Така или иначе отивам сега в „Хаджи Димитър”, казва той. Все пак е наясно, че е в нарушение.

„Нямаме право да взимаме пари, без да даваме касов бон. Спирали са ме няколко пъти като съм бил с клиент”, добави Георги. Полицаите обаче така и не разбрали, че става въпрос за превоз на принципа на таксиметровия. Затова и Георги не се притеснява да го извършва.

Таксиметрови шофьори с нова протестна акция в центъра на София

„Ако сега, да речем, тръгнете да си викате такси, ще чакате, не знам колко време. Ползва се все повече и повече. Има доста работа като цяло”, споделя мъжът.

 Сумата, която дължим в края на курса, според приложението, е 4.20 лева. От таксиметровия бранш реагират остро. И настояват за незабавата оставка на директора на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

„Нещата са особено остри за нас от 4 години, ние от 4 години занимаваме администрацията с този проблем”, посочи председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков. Таксиметровите шофьори твърдят, че последната проверка на Автомобилната администрация, МВР и Приходната агенция е от февруари тази година.

ПО ГРАНИЦАТА: Започват проверки за нерегламентиран превоз на пътници

„В началото на март г-н Рановски обяви, че трябва да спрем и да изчакаме края на изборите. Сами разбирате колко абсурдно е това нещо”, смята Цветков.

От Изпълнителната агенция отказаха да коментират темата пред NOVA с мотива, че „не е в правомощията им да правят проверки на цивилни автомобили”.

В сектор „Киберпрестъпност” в ГДБОП са постъпили две искания - от Агенцията и от Софийската районна прокуратура, за сваляне на приложението за нерегламентиран превоз. Това обаче няма как да се случи на практика.

„За ограничаване на интернет ресурси на територията на България е необходимо съдебно решение за блокиране на домейни и мобилни приложения. За нерегламентирания таксиметров превоз към момента съществуват само две решения на КЗК , но няма издадено решение на български съд”, обясни директорът на отдела Комисар Владимир Димитров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.