Режисьорът беше обвинен от белгийско-нидерланската актриса Санд ван Рой

Прокуратурата на Париж поиска прекратяване на дело срещу режисьора Люк Бесон, обвинен в изнасилване от белгийско-нидерланската актриса Санд ван Рой, предаде АФП. Процедурно предстои следователят, който отговаря за делото, да потвърди или отхвърли прекратяването му.

Подновиха разследването за изнасилване срещу Люк Бесон

"Това е логично и съответства на данните в досието и на разследването - реагира адвокатът на режисьора Тиери Марембер. - Неговата позиция не се е променяла. Той иска да затвори тази скоба и да се върне към нормалния живот." Люк Бесон от самото начало отричаше обвиненията.

Един от адвокатите на Санд ван Рой - Франсис Зпинер, определи новината като "съдебен скандал". Той възразява специално срещу факта, че не е организирана "конфронтация между тъжителката и извършителя".

Актрисата, която е на 28 години, обвини влиятелния продуцент и режисьор в изнасилване през май 2018 г. след среща с него в Париж. Два месеца по-късно тя разказа за други изнасилвания и сексуални нападения, извършени според нея през предишните две години по време на "професионални отношения" с продуцента. Прокуратурата не даде ход на тези жалби през февруари 2019 г., като прецени, че не може да ги класифицира като нарушения. Тогава тя подаде нова гражданска жалба, по която започна разследване през октомври 2019 г. за "изнасилвания".

Люк Бесон: Никога не съм удрял или заплашвал жена

След нейната жалба още осем жени обвиниха режисьора на "Безкрайната синева" в неуместни жестове, дори в сексуална агресия.

"Не съм изнасилвал нито една жена през живота си. Никога не съм вдигал ръка срещу жена. Не съм заплашвал жена. Не съм принуждавал физически или морално жена за каквото и да било", заяви режисьорът през 2019 г.

Люк Бесон има пет деца. Освен с кино, се занимава и с бизнес. Той е инициаторът на Градът на киното, северно от Париж. Влиятелният режисьор и продуцент е един от попадналите във вълната от обвинения на жени, твърдящи че са жертви на изнасилване или сексуална агресия след скандала с американския продуцент Харви Уайнстийн през октомври 2017 г. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА