Той отправи апела си към парламентаристи, дошли в Рим на подготвителна среща преди годишната конференция на ООН за климата

Папа Франциск призова днес законодателите по света да преодолеят партийните си различия и бързо да постигнат консенсус по въпросите, свързани с борбата с климатичните изменения, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец отправи призива си към парламентаристи, които са в Рим на подготвителна среща преди годишната конференция на ООН за климата, която ще започне на 31 октомври в шотландския град Глазгоу.

"За да се справим с това предизвикателство, всеки от нас трябва да изиграе своята роля. Ролята на политическите и правителствените лидери е особено важна", каза папата на гостуващите депутати, дошли в Рим от много страни по света.

"Тази сериозна промяна на посоката ще изисква голяма мъдрост, предвидливост и загриженост за общото благо, с една дума, фундаменталните добродетели на добрата политика", изтъкна папа Франциск.

ПРИ СТРОГИ МЕРКИ: В Ню Йорк започна сесията на Общото събрание на ООН

Франциск заяви в скорошно интервю, че възнамерява да участва в предстоящата конференция за климата на ООН КОП26, но Ватикана обяви вчера, че той няма да вземе участие в събитието и че ватиканската делегация ще бъде предвождана от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Обяснение не бе дадено, но 84-годишният папа претърпя чревна операция през юли, припомня Асошиейтед прес.

Отричащите климатичните промени няма да получават пари от реклами от Google

Папата изрази надеждата си, че работата на законодателите на предстоящата конференция на ООН ще бъде озарена от двата важни принципа на отговорността и солидарността.
"Дължим това на младите, на бъдещите поколения", изтъкна папата.

Папа Франциск насърчи приемането на бежанци от Афганистан

"Не става дума само за борба с неподходящите практики и за санкционирането им, но също така, и най-вече, за насърчаването на нови пътища, по които да се върви" и които са по-подходящи от гледна точка на постигането на целите на борбата с климатичните изменения.

Папа Франциск: Срамувам се заради тормоза на деца от духовници във Франция

Преди да произнесе речта си пред гостуващите депутати папа Франциск даде лична аудиенция на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, отбелязва Асошиейтед прес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА