Фокусът тази година е насочен към климатичните промени и пандемията

При строги мерки за сигурност в ООН започна сесията на Общото събрание на Обединените нации. Фокусът тази година е насочен към климатичните промени и пандемията от COVID-19. Лидерите на 1/3 от общо 193 държави, които участват, ще изпратят записано обръщение. 

Съединените щати призоваха възможно най-малко официални лица да дойдат в Ню Йорк, за да не се превърне сесията на Общото събрание на ООН в събитие супер-разпространител. Посланикът на Вашингтон в САЩ пък си направи тест за COVID-19 преди да влезе в сградата.

„Така Съединените щати показват силата си чрез своя пример. Затова искам всички да видят, че се тествах. Не се смятам за изключение. Смятам се за част от това, което всеки трябва да направи, за да намалим шанса от заразяване”, заяви  Линда Томас-Грийнфилд, посланик на САЩ в ООН .

В ООН функционира система на честната дума, според която всички, които влизат в сградата, декларират, че са ваксинирани, но без да показват сертификат за ваксинация.

Правилото за задължителна ваксинация обаче ще бъде нарушено от президента на Бразилия Жаир Болсонаро, който е известен скептик. Миналата седмица той декларира, че няма нужда от ваксина, защото е преболедувал.

 

 

„Трябва да изпратим послание на всички световни лидери, включително и най-вече на Болсонаро от Бразилия. Ако възнамерявате да идвате тук, трябва да сте ваксиниран. Ако не искате да се ваксинирате, въобще не идвайте, защото всички трябва да сме в безопасност”, каза кметът на Ню Йорк Бил де Бласио.

Ако все пак Болсонаро промени мнението си, пред сградата на ООН е разположен мобилен ваксинационен пункт. Там той и всеки, който пожелае, може да получи еднократната ваксина на „Джонсън и Джонсън”.

За първи път, откакто беше избран за президент на Съединените щати, Джо Байдън пристъпи прага на ООН. В първото си обръщение към ООН той обеща сътрудничество със съюзниците. Тези уверения идват обаче на фона на напрежението около изтеглянето на Съединените щати от Афганистан и безпрецедентната дипломатическа криза с Франция заради провалената сделка за доставка на подводници на Австралия. „Нашата сигурност, нашият просперитет и самите ни свободи са свързани помежду си, както никога досега. Вярвам, че трябва да работим заедно, както никога досега. През последните осем месеца дадох приоритет на възстановяването на нашите съюзи, съживяване на нашите партньорства, признавайки, че те са от основно значение за трайната сигурност и просперитет на Америка”, каза Байдън.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи тревожно предупреждение. „Усеща се чувство за безнаказаност. В същото време ще бъде невъзможно да се решат драматични икономически предизвикателства, докато двете най-големи икономики в света се противопоставят помежду си. Опасявам, че нашият свят пълзи към два различни набора от икономически, търговски, финансови и технологични правила, два различни подхода в развитието на изкуствения интелект - и в крайна сметка към риска от две различни военни и геополитически стратегии. Това е рецепта за неприятности и би било далеч по-малко предвидимо от Студената война”, коментира той.