Главата на Римокатолическата църква призова и за образование на младите афганистанци

Папа Франциск заяви днес, че отправя молитви много страни да приемат афганистански бежанци, предаде Ройтерс. Главата на Римокатолическата църква каза още, че е жизненоважно младите афганистанци да получат образование.

"В тези моменти на сътресения, когато афганистанците търсят убежище, се моля за най-уязвимите сред тях", каза папата при седмичната си благословия към вярващите.

Папа Франциск призова за молитва за мир в Афганистан

"Моля се много страни да ги приемат и да защитят тези, които търсят нов живот", отбеляза духовният глава, който е изявен защитник на правата на бежанците и мигрантите.

Хиляди афганистанци, евакуирани от САЩ, чакат в транзитни центрове, разположени в страни като Катар, Германия и Италия. Хиляди други се опитват да напуснат страната по суша през съседните страни като Пакистан.

"Моля се също така за разселените в други държави, нека те получат помощ и необходимата защита. Нека младите афганистанци получат образование, което е същностно благо за човешкото развитие", каза папа Франциск.

Облекчават мерките в Словакия за посещението на папа Франциск

Когато по-рано талибаните бяха на власт в Афганистан, на жените не се позволяваше да работят, а на момичетата да ходят на училище.

Източник: БТА