Водачите си вече обявиха повечето участници в 46-ото Народно събрание

Два дни преди последния срок за регистрация за Народното събрание, основните претенденти са ясни. Водачите си вече обявиха повечето участници в 46-ото Народно събрание. Изненадата - Делян Пеевски се завръща в политиката. Днес стана ясен и кандидатът за президент на ДПС. Движението издига лидера си Мустафа Карадайъ. Дясната коалиция на Цветан Цветанов и Петър Москов пък залага на Горан Благоев.

След като беше извикан в ДАНС преди дни, Делян Пеевски обяви пред журналисти, че скоро ще имаме повече поводи да го виждаме. От днес официално е ясно и какво е имал предвид – той ще бъде водач на листата на ДПС от Велико Търново.

Ясни са и водачите на листите и на други три партии – ГЕРБ, БСП и ИТН. И на тези избори лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов ще се изправи срещу Корнелия Нинова в 25МИР в София. И двамата ще оглавят и по още една листа – Борисов в Пловдив, а Нинова във Варна. Бившият председател на Народното събрание - Ива Митева ще бъде водач в 24МИР-София и Разград.

ГЕРБ обяви водачите на парламентарните листи за 14 ноември

От ГЕРБ-СДС утвърдиха водачите на листи за парламентарните избори. Освен Бойко Борисов, в София водачи на листи ще бъдат председателят на коалиционния им партньор СДС – Румен Христов и Даниел Митов. От коалицията тръгват към 47-то народно събрание с ясна посока за възможни разговори.

„Винаги сме коментирали възможността да работим с партиите от ЕНП формат, но в тази ситуация по-скоро ще търсим диалог за конкретни политики”, заяви Деница Сачева.

„Имаме политически решения, че не бихме правили коалиция с ДПС И БСП”, добави тя.

Самата Сачева също ще бъде водач листа - на тази в Добрич. Освен нея един от другите първи в ГЕРБ – Томислав Дончев, по традиция ще бъде начело на листата на ГЕРБ-СДС за Габрово. Бившият здравен министър Костадин Ангелов оглавява две листи - Варна и Велико Търново. Във Варна конкурент на Ангелов ще е Корнелия Нинова.

Нинова: Проблемите са ясни, време е за разум и действия

„Тръгваме към изборите с три цели - да дадем стабилност на държавата, да дадем сигурност на семействата и домакинствата, както и да влезем в парламента с конкретни и готови решения по конкретни проблеми”, заяви Нинова.

Освен Нинова в столицата водачи на листи ще са Георги Свиленски и Христо Проданов. В Пловдив-град – Кристиан Вигенин, а в Габрово -Крум Дончев. Явор Божанков ще оглави Велико Търново. БСП вече са готови и с пълния състав на листите си.

Една от другите основни партии, които се очакват да са и в 47-ият парламент – „Има такъв народ” също са готови с листите на водачите. „За нас големият враг за страната са ГЕРБ и ДПС”, заяви Тошко Йорданов.

Йорданов: Както за плагиатство, така и за неверни декларации трябва да има наказания

В София водачи на „Има такъв народ” ще  са Николай Радулов, Ива Митева и Андрей Михайлов. Тошко Йорданов ще води листите в Пловдив–град и Пловдив-област, във Варна и Добрич – Филип Станев, а Ивайло Вълчев - в Сливен и Бургас.

Слави Трифонов отново няма да се кандидатира за депутат. „Не е в листите, той е човек на думата си”, каза Тошко Йорданов.

ИТН обяви водачите на парламентарните листи за вота

Засега за ДПС е ясно само, че Делян Пеевски ще е първи във Велико Търново. Номиниран е областната структура, а след него – втори ще е Йордан Цонев.

„Тoва за нас като организация е голяма чест, защото Велико Търново е  старата столица и няма по-ясен знак, че Делян Пеевски се връща в политиката”, каза  Гюнай Далоолу - областен председател на ДПС - Велико Търново.

Пеевски е водач на листата на ДПС във Велико Търново

Другите партии, които имат шанс, според предварителните прогнози, да влязат в парламента все още не са обявили листите си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.