Нападателят е действал сам

Петима души бяха убити, а други двама - ранени, при нападение с лък и стрели в Норвегия. От външното ни министерство съобщиха, че към момента няма данни за загинали или пострадали българи.

Агенцията по сигурността подозира, че става дума за терористичен акт.

"Инцидентът изглежда като терористичен акт, но разследването ще изясни по-подробно точно какъв е бил умисълът на извършителите", се казва в съобщение на агенцията.

Убити и ранени при нападение с лък в Норвегия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Атаката е била извършена в град Кьонгсберг, югозападно от столицата Осло. Нападателят е 37-годишен датски гражданин. Той е заловен. Според властите е действал сам.  Първоначално започнал да стреля с лъка в супермаркет. Единият от ранените е полицай, който в този момент пазарувал в магазина. След като избягал, заподозреният започнал да се мести, заради което полицията блокира няколко района на града. 

При залавянето си заподозреният е оказал съпротива, съобщиха властите. 

Все още не са ясни мотивите или исканията му. 

Министър-председателят Ерна Солберг, за която това беше последен ден на поста, увери, че извършителят е действал сам.

„Искам да подчертая, че ако е свързано с тероризъм, не знаем дали е политическа атака. Полицията трябва да разследва. Знаем, че в много държави от дълго време, подобни атаки са предотвратявани благодарение на полицейската работа”, заяви Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия.

Нападателят е приел исляма и според органите на реда се е радикализирал още преди 2020 г.

„Полицията е имала вече контакти с извършителя във връзка с радикализирането му преди време”, заяви Оле Бредруп Северуд, шеф на полицията в Тонсберг.

Конгсберг, малко и спокойно градче, с 26 000 жители е в шок от случилото се, а междувременно, ръководството на норвежката полиция реши служителите й, които по принцип не са въоръжени, да носят вече оръжие на територията на цялата страна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.