Вирусът се разпространява дифузно в 24 области на страната

Нов ръст на заболелите с COVID-19 у нас. Само вчера са установени още 3 400 нови заразени. На този фон здравните власти обсъждат въвеждането на така наречения „зелен сертификат“ за достъп до закрити обществени места. Според лекари днес се забелязва засилване на интереса към ваксиниране в сравнение с предната събота.

Проф. Балтов: Очаква се 50% увеличение на смъртността от COVID-19

На опашки пред пунктовете за тестване чакаха десетки. Всеки отрицателен тест им отваря вратите на заведенията за 48 часа.

„Естествено, че не искам ваксина, аз съм изкарал вируса, не съм се регистрирал, че съм го изкарал, но ме поставят в една патова ситуация”, каза чакащ за тест.

„Като част от персонала ние трябва или да сме ваксинирани, или да имаме отрицателен тест”, посочи работещ в заведение.

Доц. Гломб: България не е достигнала пика на коронавируса

Днес обаче опашка от чакащи се изви и в столичен мол. Този път обаче - за ваксини. Само за час и половина имунизираните надминаха 60, а лекарите отчетоха ръст на желаещите.   

„На никого не му е приятно постоянно да му бъркат в носа. Предпочитат ваксината. Има и хора, които си казват директно, че искат просто, защото ги задължават или искат да пътуват”, коментира д-р Ахмед Странджев.

Желанието за имунизация не е само за защита, признават и някои от имунизираните. „Вчера с приятели искахме да отидем на бар. Аз и един от тях обаче не сме ваксинирани и не ни пуснаха”, сподели Жорж Шопов.

Витанов: Само четири области са извън "тъмночервената" зона

Обсъжда се в училище също да се влиза със „зелен сертификат”. В момента едва 36% от учителите в страната са ваксинирани и около 4% от учениците. Задължителна имунизация на учителите няма да се въвежда, увери образователният министър.

„Решението за България е убеждаване на учителите, че това е в тяхна полза, за да запазят живота и здравето си”, посочи проф. Николай Денков.

В училището в село Бояджик обаче все още няма нито един ваксиниран учител. „Всеки сам за себе си е преосмислил нещата, направил си е изводите и си е взел своето решение”, смята директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Ирина Станчева.

Йорданка Фандъкова е с COVID-19

В същото време болниците се пълнят, а смъртността расте. Тази картина в страната очертават сметките на математика проф. Николай Витанов.

„Заразата се разпространява. И когато 100 човека излязат от нея - тоест разболеят се или се излекуват, остават след себе си 130 нови заразени”, обясни Витанов.

„За разлика от предната вълна, когато вирусът ни удряше като боксьор, сега ни души като джудист”, добави математикът.

Вирусът се разпространява дифузно в 24 области на страната. Към момента най-добра е ситуацията в Плевен, Кърджали, Шумен и Разград. Така само 4 области остават извън тъмночервената зона. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.