Хламидията в някои райони е засегнала половината животни

Около 400 австралийски коали ще бъдат ваксинирани срещу хламидия като част от експеримент, който изследователите очакват, че би могъл да играе значителна роля в дългосрочното оцеляване на тези животни, предава Reuters.

Хламидията, болест, предавана по полов път, открита и при хората, се е разпространила широко сред австралийските коали, като в някои райони е засегнала половината животни.

Бебе коала с дебют пред публика в зоопарк в Сидни (ВИДЕО)

Бактериалното заболяване, което може да се разпространи от майките към новородените им, също може да причини слепота, казват изследователите. Коалите ще получат по една доза от ваксината и ще бъдат микрочипирани, преди да бъдат пуснати в дивата природа.

Въпреки че в много случаи хламидията може да се лекува с антибиотици, изследователите казват, че се надяват, че ваксината ще помогне за подобряване на оцеляването и размножаването на животните. Оценките за популациите на коала варират, тъй като е трудно да се преброят в дивата природа.

Да ядосаш коала: Как ръмжи гневното животинче? (ВИДЕО)

Проучване от 2016 г., проведено от Университета на Куинсланд, изчислява, че в Австралия са останали около 330 000 коали. Проучване, поръчано от Световния фонд за дивата природа, изчислява, че повече от 60 000 коали са били убити, ранени или засегнати по някакъв начин от опустошителните пожари в Австралия през 2019 г. и началото на 2020 г. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: Фокус