Стотици жители изразяват несъгласието си в подписка

Жители на великотърновско село са против изграждането на кариера за добиване на природни богатства. Местните хора са готови да бранят правото си да живеят в екологично чист район.

Стотици жители на Самоводене се събраха, за да се подпишат в подписка, в която изразяват несъгласието си срещу изграждането на кариера в района на селото. Такова инвестиционно намерение е направила строителна фирма от Търговище.

В годините назад е имало такива постъпления за изграждането на кариера, но хората са били против. Село Самоводене е с около 2000 жители и е привлекателно място за живеене, а мястото на кариерата е в НАТУРА 2000 и е екологично чист карстов район.

Едни от първите жители, подписали против кариерата за добив на природни богатства, са двама бивши работници на такъв обект в селото.

„Като знам какви поразии правехме. Като се взривяваше се зареждаха 25-30 тона взрив. Като гръмнем - селото трепери, къщите се напукаха. Ще съборят цялото село”, обясни Ангел Велчев.

„Имаме горчив опит от бивши кариери в землището на село Самоводене преди 40 години. Хората помнят последиците и са изключително против”, посочи кметът на Самоводене Стефан Мъглов.

Строителната фирма, поискала разкриването на кариерата, е от Търговище. Подобно намерение от същата фирма е имало преди 10 години. „Нормално е да се притесняват, но ще имаме план. Още не сме разработили всички неща, но сме достатъчно отговорни сме, за да се погрижим нещата да се случат по начин, по който селото да не пострада”, обясни управителят на фирмата Марин Евгениев.

„Тогава с мое отрицателно становище, в което бях описал вредите от такъв вид производство и взривове, лесно се решиха нещата”, уточни бившият кмет на селото Николай Милаковски.

Сега стотици жители на селото се подписаха срещу поредния опит за разкриването на кариера, а Самоводене си има и инициативен комитет, който да се бори за интересите на хората.

„Цялото село ще потъне в прах. Водата ще бъде замърсена, реката също, водата ще бъде отровена от химикалите. Ще предизвика екологичен проблем”, каза председателят на земеделската кооперация в Самоводене Валентин Мицканов.

Регионалната екоинспекция е запозната с казуса. От ведомството заявиха, че са наложили строг контрол върху всички процедури, които следват.

„Това е най-тежката възможна процедура, която може да бъде проведена пред РИОСВ. На този етап не можем да кажем ще има или няма да има”, коментира експертът в РИОСВ - Велико Търново Янина Николова.

Дали ще има, или няма да има кариера в село Самоводене зависи и от жителите на великотърновското село, които задължително ще участват в предстоящите обществени обсъждания.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.