Екип на NOVA тръгна по следите на линейката, която я транспортираше

Почина 70-годишната жена, заразена с COVID-19, на която 6 лечебни заведения в София отказаха прием. Тъжната вест съобщи за NOVA внучката на жената.

Екип на NOVA със скрита камера тръгна по следите на линейката, която транспортираше жената. Първо медиците я откараха в „Пирогов”, след това маршрутът на линейката мина през ВМА, Александровска болница, Инфекциозна болница, „Токуда” и „Софиямед”. Пациентката не бе приета никъде. Следващата спирка беше "Света Анна". Там пациентката бе свалена и хоспитализирана. Това отне близо 3 часа на спешните медици.

ПРОВЕРКА НА NOVA: 6 лечебни заведения отказаха прием на COVID болен (ВИДЕО)

За тъжната развръзка ни разказа Ива, която е внучка на починалата жена. Тя сподели, че след обикалянето по болници, все пак е била спокойна, тъй като се е чула с баба си, малко след настаняването й в „Света Анна”. Какво се е случило след това остава неясно. Междувременно опитът ни да разберем кой ще поеме отговорността, остана без отговор. От болницата отказват коментар по случая. А здравното министерство разпореди проверка.

Мария. Така се казва 77-годишната пациентка, която загуби битката с COVID-19 в петък, докато 6 болници отказаха да я приемат. Възрастната жена прекара последните часове от живота си, лутайки се в линейка и препращана от болница в болница. Починала, малко след като все пак я приели - в 7-мата поред. Днес в къщата й ни посреща нейната внучка, която сподели, че освен неяснотата около приемането й в болница, за смъртта й също разбрала случайно.

„Разбрах от близки, тъй като явно никой не е записал моя телефон. Те открили работещи в болницата, които да им съобщят. Опитах да се свържа с някого в болницата, тъй като има телефони за информация за пациенти. От петък до неделя никой не ми вдигаше”, разказа тя.

Жена със сърдечно заболяване почина след отказан прием в столична болница

Внучката й Ива разказа, че до петък, баба й била добре. Но започнала да се влошава, затова потърсили Спешна помощ. Възрастната жена била ваксинирана. Страдала е от тежко съпътстващо заболяване.

„Тя звучеше добре. Каза, че доста са обикаляли. Беше силна и ми казваше – „Не се притеснявай, ще се оправя, ще се излекувам и ще се прибера вкъщи”, споделя Ива. Това бил и последният път, в който двете се чули. Ива разказа, че възрастната жена била дългогодишен медицински работник. Помагала и на всички от квартала. Случаят пък стигна до здравните власти, откъдето разпоредиха проверка.

„Моят заместник трябва да е осъществил срещи с директора на РЗИ – София, както и с този на Спешния център, за да изясни откъде идва това недоразумение”, обясни здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

ФАТАЛНО ЗАБАВЯНЕ: Млад мъж с коронавирус почина след лутане по болници

Междувременно борбата със здравната система на друго семейство, този път в Банкя, продължава трети пореден ден. С нас се срещна Мая Любенова, която разказа, че 27-годишният й син продължава да стои у дома с COVID-19. В петък се влошил, но опитът да му направят рентгенова снимка завършил без резултат – отново с обикаляне и откази от няколко поредни болници.

„Чудех се на кого да се обадя, как да процедирам, защото е странно в центъра на София да не може да се намери рентген. А ако беше по-зле”, пита се Мая. И днес обаче семейството не стигна до чаканата снимка.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.